ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Kedves Doktornő/Doktor Úr! Kedves Asszisztensek!

E-recept változások 2020. augusztus 1-től:

 

A gyógyszer rendelésekor a beteg kérésére nyomtatott papír alapú felírási igazolást már nem kötelező receptre nyomtatni 2020. augusztus 1-től. A MedMax új, 2.0.8745-ös verziójában ennek megfelelően a Rendszerbeállítás / Rendelés / Általános gombra kattintva beállíthatjuk a felírási igazolás formáját: NEAK vényre vagy A4-es papírra kérjük a felírási igazolás nyomtatását (44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 8. melléklet).

Ha a NEAK vényt választjuk ki, a MedMax az eddig megszokott módon vényre nyomtatja ki a felírási igazolásokat. Amennyiben itt az A4 formátumot jelöljük be, akkor gyógyszer felíráskor A4-es papíron nyomtathatjuk ki az EESZT-be felküldött összes gyógyszerét a betegnek, a megfelelő adatokkal. Azokról a készítményekről, amelyeket nem tudunk felküldeni a térbe, továbbra is papír vényt nyomtat a program.

A Felhasználói beállítások / Nyomtatás beállításai / Nyomtatóbeállítások részben a Felírási igazolás sorban az A4-es felírási igazolások nyomtatását külön nyomtatóra is irányíthatjuk. Amennyiben egy nyomtatót használunk a receptek és az A4-es felírási igazolás nyomtatására, a program fel fogja ajánlani a papírcserét, amennyiben a Felhasználói beállítások / Nyomtatás beállításai / Vény / Általános résznél a Lapcsere felajánlása a Napi lista nyomtatásakor a papírvények és a felírási igazolás között kapcsolót bepipáljuk.

Változatlanul hatályban van, hogy

  • a felírási igazolás kötelező adattartalma [44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 8. melléklet]
  • TAJ hiányában rendelt e-recept esetén a felírási igazoláson az orvos bélyegzőjének és aláírásának továbbra is szerepelnie kell,
  • 14 éven aluli gyermeknek e-recepten rendelt gyógyszer esetén felírási igazolás készítése kötelező, továbbá
  • a TAJ azonosító bemondására alapozott gyógyszerkiváltás során az a kettős szabályozás, mely szerint
    • a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény (MK 144/2020) 84. §–a értelmében „A koronavírus járvány terjedésének csökkentése érdekében a gyógyszer kiadója a gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesíti azon személy részére, aki a beteg társadalombiztosítási azonosító jelét közli, és saját természetes személyazonosító adatait törvényben meghatározottak szerint hitelt érdemlően igazolja”, de a törvény nem írja elő ezen adatok rögzítését, míg
    • a 44/2004. (IV. 28.) ESzCsM rendelet 20/D. § (2) bekezdése szerint a Taj-bemondásra expediált gyógyszer kiadójának a kiváltó személy természetes személyazonosító adatait elektronikusan rögzíteni kell, így a családi és utónevét, születési családi és utónevét, születési helyét és idejét, valamint anyja születési családi és utónevét is.

Kedves Felhasználóink!

Köszönjük megtisztelő bizalmukat, kérjük, segítsenek bennünket javaslataikkal, kérdéseikkel a jövőben is. A megszokott elérhetőségeken, a megszokott segítőkész hangvétellel várjuk jelentkezésüket bármilyen kérdés esetén.

Szép hetet kívánunk, üdvözlettel:
a MedMax csapata