ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Kedves Felhasználóink!

Bár július 1-től tervezték, öt nappal az életbe lépés előtt visszavonták a törzskarton bevezetését előíró rendeletet – derül ki a most megjelent Magyar Közlönyből, ahogyan az is, hogy a kollegiális vezetői rendszert viszont idén októbertől elindítják. – írja a medicalonline.

Mintegy három éve adós az egészségügyért is felelős Emmi az Alapellátási Törvényhez kapcsolódó rendeletek kiadásával, a jogszabályt ugyanis 2015. július 5-én fogadták el a képviselők. A legfrissebb, június 26-i Magyar Közlönybe azonban most két fontos miniszteri rendelet is bekerült. A Kásler Miklós jegyezte paragrafusok egyike visszavonja, és 2019. január 1-jére halasztja az alapellátók körében meglehetősen nagy port kavaró törzskarton bevezetését, amelyet a következő hónap első napjától kellett volna kitölteniük és vezetniük a praxisoknak.

Bár éppen egy évvel ezelőtt – az azóta már menesztetett – Ladányi Márta, egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár lapunknak azt mondta, hogy heteken belül kihirdetik a törzskartonokra vonatkozó rendeletet, így a háziorvosok ősszel már a gyakorlatban is találkozhatnak az egységes betegkartonnal, végül a vonatkozó szabályozás csak októberben jelent meg, és csak idén július 1-jétől rendelte el ezt a feladatot a praxisokban. A most kiadott rendelet most ezt helyezi hatályon kívül.

Elhalasztják a törzskarton bevezetését

Októberben választhatók a kollegiális vezetők
A május 8-ág hivatalban lévő egészségügyért felelős államtitkárság már tavaly ősszel lebonyolította volna a területi és a megyei kollegiális vezetők megválasztását, valamint az országos vezető kinevezését. A kollegiális vezetői rendszerről szóló rendeletcsomag már egy évvel ezelőtt átesett a közigazgatási egyeztetésen, az erőforrás minisztérium akkor a beérkezett vélemények alapján el is készítette a rendelet végleges szövegét, amit azonban csak most hagytak jóvá.

Az alulról építkező kollegiális rendszer – amely területi, megyei és országos szinten épülne ki – javítaná a betegellátás minőségét azáltal is, hogy az alapellátást összeköti az ellátórendszer különböző szintjeivel, hiszen a megyei vezetőknek többek között az is feladatuk lenne, hogy területükön mediálják a kapcsolatokat a praxisok és a szakellátás között.

A kollegiális vezetői rendszerről szóló rendeletből kiderül, hogy a megyei és területi vezetői pályázatokat legkésőbb szeptember 1-jéig írja ki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), majd október 15-e és november 15-e között választhatják meg a háziorvosok a munkájukat felügyelő és koordináló területi kollegiális vezetőket. Az országos vezetőt 2019. január 1-jén nevezi ki az ÁEEK bíráló bizottsága.

Egyébként a törzskarton bevezetésével szemben a kollegiális vezetői rendszerre pozitív várakozással tekintett a háziorvosi kar, hiszen számos, a rendszert jelenleg terhelő problémára megoldást remélnek annak bevezetésétől.

Forrás: Tarcza Orsolya, medicalonline