ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

karacsony_vilagAz adventi időszakba lépve, a karácsony közeledtével, egyre inkább ráhangolódunk a meghitt, szeretetteljes ünnepvárásra. Nálunk itt a Kárpát-medencében az a természetes, hogy mivel Krisztus születésére emlékezünk, a Jézuska hozza az ajándékokat is a karácsonyfa alá. Ám a meglepetést nem mindenhol kapják a kis Jézustól. Egyes helyeken igen különös – számunkra talán furcsa – szokások teszik emlékezetessé – az Ünnepet. 🙂

Érdekesség például, hogy Olaszországban Szent Lúcia gondoskodik a meglepetésről, vagy esetleg Befana, a csúf, öreg, de jóságos boszorkány. Hasonló szerepet tölt be az oroszoknál Bábuska, aki a napkeleti bölcsekkel együtt maga is meg akarta látogatni a kisded Jézust, ám elkésett, és azóta karácsonykor házról házra jár, hogy ráleljen a Megváltóra.
A szenteste Svédországban és Dániában tréfálkozással, csipkelődéssel telik. A tomténak vagy nissének nevezett szakállas koboldok ilyenkor előbújnak rejtekükből, és apró csínytevésekkel bosszantják a ház lakóit. Van azonban ellenük egy kiváló védekezési mód, ha ugyanis egy tál rizskását helyeznek el a padláson, azzal a manók csillapítani tudják az éhségüket, és máris barátságosabbak lesznek az emberekkel.
A skandináv országokban a fenyő kivágásában általában az egész család részt vesz, majd az ünnepi vacsora után vidáman körbetáncolják a karácsonyfát, és egyszerre bontják ki az alá rejtett ajándékokat. Ilyenkor sem maradhat el a kellemes szaunázás, de sokan mennek templomba, illetve szeretteik sírját is felkeresik ilyenkor az emberek.

A Mikulásnak északon van a hazája, hiszen Lappföldet – közelebbről Rovaniemi városát – tartják az otthonának, itt él az általuk Joulupukkinak nevezett jóságos öreg. Ma már van saját irodája is, ahová bármelyik gyerek írhat levelet, és biztosan megkapja a választ is – legkésőbb a nyárra. Izlandon a kicsik karácsonykor ajándékot kapnak a csizmájukba, ha jól viselkedtek az év során, ám, ha rosszak voltak, csak krumpli kerül a lábbelijükbe.

Spanyolországban csupán vízkeresztkor, vagyis január elején kapnak ajándékot a gyerekek, a cipőket ugyanis a háromkirályok töltik meg mindenféle finomsággal. Olaszországban sem terjedt el még túlságosan a Mikulás-kultusz, itt is a karácsonyi ünnepkör lezárásakor, vagyis január 6-án számíthatnak meglepetésekre a legkisebbek. Egyre inkább divatba jön ugyanakkor Babbo Natale, vagyis Karácsony apó, aki lényegében a Mikulásnak felel meg, és nem vár az új esztendőig az ajándékok kiosztásával.
Portugáliában az angolhoz hasonló szokás dívik, Pai Natal ugyanis a kéményen keresztül hozza az ajándékokat a házba, és a csomagokat a gyerekek csak a szentestét követő reggelen bonthatják ki.
Írországban az emberek szintén könnyedebbre veszik az ünneplést, a mise előtt sört vagy whiskyt, illetve rétest hagynak a Mikulásnak az ajtó előtt, míg a rénszarvasnak néhány szál sárgarépát. Nem illetlenség lóversenyre sem menni karácsonykor, sőt, ilyenkor ez egy külön rituálé.

Mi a helyzet a Föld másik oldalán?
Bizonyára furcsa érzés lehet fürdőnadrágban ünnepelni a karácsonyt, de a bolygó túloldalán élő emberek már alighanem megszokhatták ezt, sőt, számukra a téli didergés és a havas fenyőfa látványa számít természetellenesnek. Ausztráliában a legszentebb ünnep idején javában tart a kánikula, ezért az ünnepi ebédet sokan a strandon fogyasztják el, de a vacsorát is szabadtéren ülik meg. A karácsonyfa ugyanakkor az esetek többségében műfenyő, a Mikulás pedig – kissé bizarr látványként – kengurun érkezik. Új-Zéland is hasonlóan emlékezik meg Krisztus születéséről, és az ünnepi étek itt általában hideg sonka, amit hűtött sörrel öblítenek le.

Nos, Önök bárhogyan is ünnepelnek idén, meghitt készülődést, és nagyon boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk minden kedves Olvasónknak!  🙂

(forrás: femina.hu)