ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

őszi_levélAz őszi szezonális betegségek száma a természet ritmusával összhangban ugrásszerűen megnövekszik. Sokak számára az ősz egyet jelent a megfázásos, influenzás megbetegedések kezdetével, amiből aztán tavaszig ki sem lábalnak.

A korábbi évekhez hasonlóan az ÁNTSZ az idei évben is háziorvosi, illetve házi gyermekorvosi praxisokat jelölt ki figyelőszolgálatra, akiknek az influenzaszerű megbetegedésekre vonatkozó információkat hétről-hétre a területileg illetékes ÁNTSZ részére kell eljuttatniuk. Az adatgyűjtés a 40. héttől kezdődően a következő naptári év 20. hetéig tart. Ezen időszakban hetente jelentik az influenzaszerű klinikai tünetekkel náluk jelentkező betegek számát korcsoportos bontásban, valamint az orvosnál megjelent összes beteg számát (betegforgalom).

Felhasználóink adatszolgáltatásának megkönnyítése érdekében a MedMax elvégzi helyettünk a statisztikai adatok összegyűjtését, amelyet a Jelentések nézet szalagmenüjének Influenza figyelőszolgálat gombjára kattintva kezdeményezhetünk. A beállítási panelen jelentendő időszaknak a MedMax felajánlja az előző hetet, melyet szükség szerint módosíthatunk. A mezők mögötti nyilakra kattintva egy-egy hetet lapozhatunk előre illetve hátra, de manuálisan is megadhatjuk a dátumokat. Az influenzaszerű megbetegedések (ISZM) esetdefiníciója egy tünetegyüttest ír le. A MedMaxban lehetőség van a panaszokat kódolt kifejezésekkel rögzíteni, ezt azonban a Felhasználóknak csupán kis része használja ki, ezért a jelentés készítésénél a program az ellátási lapon rögzített BNO kódokat figyeli. Azok az ellátások illetve ellátottak kerülnek bele, akiknek a beállított jelentési időszakban van olyan ellátása, amelyen a diagnózisok között szerepel a J1000-J1180 BNO intervallumba tartozó bármely BNO kód. A jelentésben a kártyás és az ambuláns ellátások együtt, összesítve szerepelnek. Fontos tudnunk, hogy a jelentésbe nem kerülnek bele a nyitott ellátások – ezekre a program figyelmeztet a készítés előtt –, valamint azok az ellátások sem, amelyek Ellátásadatok lapján kivettük a pipát a Jelentendő kapcsolóból.

A Tételes listán az ellátások vannak felsorolva, míg az Összesítő lapon a paciensenkénti és korcsoportonkénti összesítést találjuk meg. Az Intézetnek az Összesítő lapot kell megküldeni, vagy tartalmát telefonon bejelenteni. Az elkészített jelentést kinyomtathatjuk a betekintő ablak kezelőpultjának Nyomtatás ikonjára kattintva. Amennyiben elektronikus úton szeretnénk továbbítani az ÁNTSZ felé, úgy pdf formátumban is lementhetjük, szintén a betekintő kezelőpultján található PDF export gombbal.