ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Kedves Felhasználóink!

Az alábbi OEP tájékoztató közreadásával bízunk benne, tovább segíthetjük a Magyarországon orvosi ellátást igénybe vevő külföldi betegek ellátását és annak dokumentálását.

 

 • Az EGT és Svájc állampolgárait Eu. Egészségbizt. Kártya vagy kártyahelyettesítő nyomtatvány (E111 adatlap) és 3 hónapnál nem hosszabb magyarországi tartózkodás esetén az orvosilag szükséges mértékig a magyar biztosítottaknak megfelelően kell ellátni (gyógyszer, GYSE  felírás, beutalás, várólista, stb.). Amennyiben táppénzrevétel szükséges:
  – „Nagy alakú” táppénzes papírt kell kiállítani, naplószám nélkül, és ne kerüljön a táppénzes naplóba!
  – Ezzel 3 napon belül jelentkeznie kell Kormányhivatal Egészségbizt. Szakig. Szervénél, ahol kiállítják az E115-ös nyomtatványt (ez a táppénz kezdete). Amennyiben a külföldi biztosító kéri, a kezelőorvos kitölti az E116-os nyomtatványt (orvosi lelet). A táppénzes papírt tovább kell vezetni (kutyanyelven) és amikor keresőképes lesz, egy erről szóló igazolás alapján a Kormányhivatal Egészségbizt. Szakig. Szerve kiállítja az E118-as nyomtatványt, amit továbbít a külföldi biztosítónak.
 • A külföldön dolgozó, ott biztosított beteg magyarországi megbetegedése esetén is ugyanez az eljárás. Külföldön dolgozó, és ott biztosított betegnek 15 napon belül jelentenie kell az OEP-től  letölthető nyomtatványon ezt a tényt, így magyar biztosítása „kékké válik”: az OEP nem finanszírozza tovább az ellátását, ebben az esetben jelentsük ki a praxisból beteget, ettől kezdve ambulánsként látható el.
 • Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező külföldön biztosított beteg a külföldi biztosítójától kérheti az E106-os (S1) nyomtatvány kiállítását, ez után magyar TAJ számot kap, és a magyar biztosítottal megegyező ellátásokra jogosult és bejelenthető a praxisba!
 • Tervezett gyógykezelési szándékú hazautazás esetén a külföldi biztosítótól az E112-es (S2) nyomtatványt kell kérnie a betegnek, és ezt csak annak a betegségnek a kezelésére használhatja, amire kiadták.
 • Amennyiben az EGT és Svájc állampolgára nem rendelkezik Eu Kártyával, akkor
  – térítés ellenében történik az ellátása,
  – a szolgáltató tarifája szerint,
  – 04 (egyéb) térítési kategóriával kell jelenteni.
 • Egészségügyi ellátási egyezmények alapján, átmeneti tartózkodás esetén (orosz, ukrán, szerb utód államok) a térítési kategória: 03 (államközi szerződés alapján végzett sürgős ellátás)
 • Ellátás egészségügyi együttműködési egyezmények alapján (Angola, Kuvait, Kuba, KNDK) ingyenes ellátás heveny megbetegedésben térítési kategória 03. (1964 -1998)
 • Bosnyák és montenegrói biztosítottak ellátása, átmeneti tartózkodás, sürgősségi ellátás nyomtatványok: BH/HU 111, CG/HU 111, tervezett ellátás nyomtatványok: BH/HU 112, CG/HU 112, térítési kategória: Elszámoláson alapuló nemzetközi szerződés alapján történő ellátás.
 • Magyar biztosított is kérheti más EGT tagállamban kezelését:
  – Amennyiben nincs magyarországi ellátási lehetőség kérelemre indulhat az engedélyezése.
  – Előzetes engedélyeztetés alapján történhet az igénybevétel.
  – Hatósági eljárás keretében történik a kérelem elbírálása.
  – Az orvosszakmai indokoltságot független szakértő állapítja meg.
  – A teljes eljárási időtartamra a kérelmezőnek magyar társadalombiztosítási
  jogviszonnyal kell rendelkeznie.

További információk az OEP honlapon a Szakmai Oldalak Nemzetközi ügyek
menüpontban találhatóak.