ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

háziorvosi tevékenység egyes elemeit monitorozó, azok eredményeit kedvezőbb irányba eltolni szándékozó indikátorrendszer alkalmazása a 2009-ben kezdődött tesztidőszak után 2011 tavaszától működik „élesben”

megadott célértékeket teljesítő orvosok premizálására szolgáló 3 milliárd forintos keretet 1,5 milliárddal szeretnék megemelni. Igaz, ez azzal is járna, hogy két új indikátort iktatnának a meglévők mellé. Az elképzelések szerint ezek egyike az alkoholproblémákkal küzdők kérdőíves szűrése lenne. Célcsoportként az e szenvedéllyel leginkább érintett 14-55 év közötti férfiakat szeretnék górcső alá venni. Mint az életkor meghatározásából is kitűnik, e szűrést nem csak a felnőtteket ellátó háziorvosok indikátorai közé iktatnák be, feladatot kapnának – tekintettel a növekvő fiatalkori alkoholizmusra – a gyermekorvosok isÚj elemként kerülne a rendszerbe az obstruktív tüdőbetegek (COPD) gondozása is.

Az indikátort utoljára 2012 végén módosították. Azóta a felnőtt és a vegyes háziorvosi praxisokat 15, míg a gyermekeket ellátókat 8 mutató alapján rangsorolják és premizálják.

Az indikátor rendszer finanszírozására éves szinte 3 milliárd forint állt rendelkezésre az elmúlt években, ebből havi elszámolásra 250 millió forint jut. Ezt a keretet szeretné növelni a szaktárca abból a 10 milliárd forintból, ami az alapellátás javadalmazásának javítására szolgál.

medical online.hu