ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Kedves Felhasználóink!

Blogunkban dr. Hanti Péter igazságügyi egészségbiztosítási orvosszakértő véleményét olvashatják az aktuális egészségügyi, jogi szabályokat érintő kérdésekben. Bízunk benne, hogy ezek segíthetnek Orvos-felhasználóinknak tisztábban látni majd a változásokat.

Vényfelírási jogszabályok változása

2013. szeptember 1-től háromhavi gyógyszeríráskor: azt az időtartamot (időpontot) amig a beteg gyógyszerrel el van látva a betegkartonon (gépi nyilvántartáson) kívül a vényen is rögzíteni kell; továbbá egyértelművé tették a gyakorlat által eddig is követett megoldást, miszerint ha az eredeti gyári csomagolás a vényenkénti 30 napos adag felírását nem teszi lehetővé, akkor az ezt meghaladó, de legfeljebb 3 hónapra elegendő mennyiség is rendelhető.

(Azonban ez a  szabály még mindig nem fedi le teljesen az életszerű gyakorlatot, ugyanis pl. a legkisebb kiszerelésben 50x készítményből napi 1×1 dózisban 2 vényen 1-1 dobozzal kell felírni a beteg számára  három hónapra,  ahol  azonban  kissé meghaladja a 3 havi mennyiséget az  összrendelés.)

Háromhavi felírásnál a vényen a kiválthatóság időpontjának feltüntetése csak akkor kötelező, ha a rendelt készítmény bruttó fogyasztói ára az 50 000,- Ft-ot meghaladja, s ebben az esetben az előbbi, a 30 naposnál eltérő mennyiséget eredményező gyári csomagolásra vonatkozó kiegészítő lehetőség elvileg nem is alkalmazható.

(Azt továbbra sem mondja egyébként a jogszabály – ahogy eddig sem mondta -, hogy 1-1 havi időközzel kellene a kiválthatóságot jelölni a vényen ebben az esetben: ez kétségtelenül továbbra is pontatlan  jogszabályszövegezés. A bruttó fogyasztói ár a TB támogatás alapjául elfogadott teljes ár, tehát nem azonos a beteg által fizetendő térítési díjjal – valószínűleg egyébként ez  rendelt kiszerelési egységenként értendő, de pontosan ezt sem írja körül a jogszabály.)

Ha ezt az 50 000,-  Ft-os értékhatárt nem haladja meg a készítmény: a  legfeljebb három hónapos időszakra felírt vények egyszerre is kiválthatók.

Szerző: dr. Hanti Péter igazságügyi egészségbiztosítási orvosszakértő, egészségügyi-jogi szakértő, biztosítási és egészségügyi szakjogász