ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Mégsem veszélytelen az e-cigaretta

 

Az elektromos cigaretták, bár a hagyományosokhoz képest nem tartalmaznak ezernyi mérgező és rákkeltő anyagot, mégsem ártatlanok: fő alkotórészük egy légutakat ingerlő anyag, a rendszerint mérgező és függőséget okozó nikotin, illetve részben rákkeltő anyagok. Ennek ellenére ezek az eszközök kötelező minőségellenőrzés nélkül szabadon vásárolhatók, ezáltal a fogyasztók önszántukon kívül kísérleti alanyokká válnak – írják a szakértők.

 

A DKFZ javasolja, hogy a dohánytermékek európai irányelvének új változatában az elektromos cigaretta – mint leszokást segítő eszköz – gyógyszerként és ennek megfelelő szabályozás alá eső termékként szerepeljen. "A fogyasztónak bíznia kell abban, ha egy terméket egészségre ártalmatlannak nyilvánítanak, és ez az elektromos cigaretta esetében nincs így. Jelenleg a fogyasztó szinte egyáltalán nem tudja, hogy mit vesz magához az eszközzel: a nikotinmennyiség nem ritkán pontatlanul vagy teljesen rosszul van feltüntetve, ráadásul eszközönként változik, milyen mennyiségben jut be a folyadék abba a füstbe, amelyet a felhasználó belélegez" – fejtette ki Martina Pötschke-Langer, a DKFZ munkatársa.

 

Akár túladagolás is felléphet vagy mérgezési tünetek jelentkezhetnek. A szerkezetben lévő folyadékok olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek ingerlik a légutakat és allergiás reakciókat válthatnak ki. Néhány folyadék füstje rákkeltő anyagokat tartalmazhat, például formaldehidet, acetaldehidet, akroleint, nikkelt vagy krómot. A jelenlegi ismeretek szerint az elektromos cigaretták csökkenthetik az elvonási tüneteket, de egyelőre nem bizonyított, hogy a dohányzás tartós felfüggesztéséhez vezet-e a használatuk.

 

 

Forrás: index.hu