ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Transzplantáció után négy vesével él egy kisfiú

 

Dr. Langer Róbert, a műtétet végző professzor, a klinika igazgatója szerint a gyerek jól van, és állapota olyan gyorsan javult, hogy két héttel a műtét után hazaengedték Borsod megyei otthonába. A hasüregbe, köldökmagasságban ültették be a plusz két vesét, amelyek méretük miatt egyenként elégtelenek lettek volna, de így együtt tökéletesen működnek a fiú szervezetében, és vele együtt fognak növekedni.

 

A professzor szerint a beavatkozás a szerv kis mérete és a beültetés helye miatt volt technikailag nagy kihívás. A fiúnak a következő négy hónapban hetente kontrollra kell járnia, de orvosa szerint hamarosan úgy élhet, mint bármelyik kortársa.

 

Dr. Langer Róbert szerint az új műtéti gyakorlattal számos veseátültetésre váró gyermeken segíthetnek, elsősorban az ő esetükben fontos kiemelten a mihamarabbi transzplantáció. Azok a gyerekek ugyanis, akik hosszú ideig kényszerülnek dialízisre (művesekezelésre), visszamaradnak a fejlődésben.

 

Tavaly a 16 évesnél fiatalabbak esetében jelentősen csökkent a várakozási idő a részleges Eurotransplant-csatlakozásnak köszönhetően – közölte a transzplantációs klinika igazgatója.

 

 

Forrás: index.hu