ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A vörös hús káros az egészségre

 

Dr. Stanley Hazen, a kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, hogy nem csupán a koleszterin és a telített zsírok fogyasztása okozhat szív- és érrendszeri panaszokat. Az egerekkel és emberekkel végzett kísérletek kimutatták, hogy a belekben található baktériumok a karnitin lebontásakor egy TMAO (trimetilamin-oxid) nevű gázt képeznek a májban. A tanulmány során a kutatók megállapították, hogy a TMAO keletkezése hozzájárul ahhoz, hogy a zsír lerakódjon az erekben, ami szívproblémákhoz, illetve halálhoz vezethet.

 

A TMAO szerepét Dr. Hazen szerint sokszor alábecsülik. Bár a trimetilamin-oxid csak salakanyag, nagyban befolyásolja az anyagcserét, és a koleszterin lerakódásában is kiemelt szerepet játszik. Az új kutatási eredmények tehát alátámasztják, hogy a vörös hús nem egészséges: dr. Hazen szerint legfeljebb minden második héten egy alkalommal javasolt a fogyasztása.

 

A Cleveland Klinika kutatója azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a probiotikus joghurtok fogyasztása csökkentheti a vöröshús-fogyasztásból fakadó egészségügyi kockázatot. Ezek a joghurtok ugyanis csökkentik a bélben a karnitinen élő baktériumok számát, így elméletileg csökkenthetik a vöröshús-fogyasztással kapcsolatos ártalmakat.

 

 

 

Forrás: index.hu