ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Rájöttek a Lyme-kór baktériumának trükkjére

 

A Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi baktérium az eddig ismert egyetlen olyan organizmus, amely működéséhez nem igényel vasat – derült ki a John Hopkins Egyetem szakembereinek kutatásából. Ez az egyedülálló képesség teszi lehetővé, hogy a kórokozó kicselezze az immunrendszert, amely a nem kívánt betolakodók ellen többek között a vas teljes megvonásával veszi fel a harcot.

 

A Journal of Biological Chemistry szakfolyóiratban közzétett tanulmány kiemeli, hogy a Lyme-kór előidézéséhez a baktériumnak nagy mennyiségű mangánra van szüksége, amelyet a vas helyett használ egy fontos enzim előállításához. Azt már egy évtizeddel ezelőtt felfedezték, hogy a Borrelia baktériumokban nincsenek jelen a vastartalmú fehérjék előállításához szükséges gének, azt azonban eddig homály fedte, hogy mi töltheti be anyagcseréjükben a vas szerepét.

 

A speciális eszközökkel végzett mérésekből azonban nemrég kiderült, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok működésükhöz a vasionokat mangánionokkal helyettesítik, így védve magukat az immunrendszer vasmegvonási válaszreakciójától.

 

A Lyme-kórt a Borrelia nemzetségbe tartozó baktériumokkal fertőzött kullancsok terjesztik. A betegség gyakran jár fáradékonysággal, fejfájással ésgörcsökkel, valamint jellemző (de nem mindig jelentkező) tünete a betegségnek a kullancscsípés helyén megjelenő kokárdaszerű, szélein egyre terjedő Lyme-folt. A Lyme-kór időben történő felismerése rendkívül fontos, mert korai stádiumban a betegség antibiotikumokkal különösen jól kezelhető; előrehaladott állapotban viszont a kór megtámadhatja a keringést és a központi idegrendszert, súlyosabb következményeket (pl. szívizom-, ideg- vagy ízületi gyulladást) eredményezve.

 

A mostani felfedezés azonban új utat nyithat a Lyme-kór kezelésében: ha sikerül feltérképezni, hogy milyen módon szerzi meg a baktérium a környezetből a működéséhez nélkülözhetetlen mangánt, az orvostudomány egyszerűbben be tud avatkozni a folyamatba, és hatástalanítani tudja majd ezt a veszélyes kórokozót.

 

 

 

Forrás: www.origo.hu