ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Legyőzték a HIV-fertőzést

 

Az amerikai NPR közszolgálati rádiónak a Retrovírusok és opportunista fertőzések 2013 elnevezésű konferenciáról készült beszámolója szerint a kislány 2 és fél éves, de a nevét nem hozták nyilvánosságra.

 

Az eddigi általános orvosi gyakorlat szerint a HIV-fertőzött csecsemőket úgy tekintették, hogy életük végéig kezelni kell őket, nehogy elhatalmasodjon a vírus az immunrendszerükön, és kifejlődjön az AIDS betegség. A mississippi csecsemővel történtek új utakra terelhetik a kezelést. Hannah Gay, a Mississippi Egyetem járványügyi gyermekorvosa elmondta, hogy a kislány HIV-fertőzött anyja nem részesült terhesgondozásban, így retrovírus-ellenes szert sem kapott.

 

A világra jött csecsemőről szinte azonnal megállapították, hogy szintén HIV-fertőzött, ezért Gay úgy döntött, hogy már a megszületése utáni 31. órában egy, három erős HIV-gyógyszerből készített keveréket ad be neki. A kezelést a szakember a szokásosnál előbb kezdte, méghozzá a megelőzéshez használtál nagyobb, gyógyászati adagolással, amit szakértők utólag a gyógyulás fontos tényezőjének vélnek.

 

A csecsemő hónapokig jól fejlődött és a rutinvizsgálatok nem mutattak ki vírust a vérében, ami normális eredmény retrovírus-ellenes kezelések esetén. Amikor viszont a gyerek elérte a másfél éves kort, az anya nem ment többé kivizsgálásra. A kislányra csak több hónapi nyomozás után találtak rá újra.

 

Teszteredménye meglepetésre a legszigorúbb vizsgálat után is negatívnak bizonyult, pedig több mint egy fél éven át nem kapott gyógyszert. A gyerek vérében találtak ugyan HIV-DNS-t és -RNS-t, de nem volt rá bizonyíték, hogy a vírus aktívan újratermelődne, vagyis a szervezetben nem alakultak ki búvóhelyei, ahonnan az eddigi tapasztalatok szerint csak több évtizedes kezeléssel lehet kipusztítani.

 

Az AIDS-kutatók eddig egyetlen olyan esetet ismertek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után nem észlelték a HIV-vírus további szaporodását. Csakhogy a német fővárosban kezelt amerikai Timothy Brown csontvelő-átültetésen esett át és donora genetikailag ellenálló volt az AIDS-szel szemben. Vagyis a Berlinben elért eredmény nehezen megismételhető, de a mississippi esetet bevezetetett gyógyszerekkel sikerült előidézni.

 

Az eredmény azért is nagyon jelentős, mert bár sok országban meg tudják akadályozni, hogy a vírus az anyáról átterjedjen a magzatra, a világon évente 330 ezer HIV-fertőzött csecsemő születik, zömmel a Szaharától délre fekvő Afrikában.

 

 

Forrás: index.hu