ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A tél végére beüt a D-vitamin-hiány

 

 Egyre többet tudunk arról, milyen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolnunk télen, hogy februárra ne merüljön ki teljesen a szervezetünk. Felmérések igazolják, hogy ma már a gyerekek többsége elegendő fehérjéhez jut, rendszeresen szed C-vitamint, és egyre többen figyelnek a vashiány pótlására is. Ezzel szemben még a kutatások is csak most kezdik felismerni, milyen alacsony a magyar lakosság D-vitamin-szintje a téli hónapokban, és ennek milyen kiterjedt következményei lehetnek.

 

A vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik alapvető szerepet, de a szervezet védekezőképességében és az idegrendszer fejlődésében is. Hiánya bizonyítottan növeli a gyerekkorban kialakuló cukorbetegség, de számtalan más súlyos, daganatos betegség kockázatát is. A gyermekeknél a pótlás azért is különösen fontos, mert a D-vitamin az egészséges sejtfejlődéshez is elengedhetetlen.

 

A magyarok télen a szükségesnek tartott D-vitamin alig 2-4 százalékához jutnak hozzá. Így februárra a lakosság legalább kétharmada vitaminhiányos lesz. Már tavaly 14 orvosi szervezet fogott össze azért, hogy az orvosi szakmán belül felhívják a figyelmet a D-vitamin-pótlás fontosságára. Dr. Takács István, a társaság elnöke szerint a magyarországi éghajlaton ősztől tavaszig a napfény eleve nem képes elegendő D-vitaminhoz juttatni a szervezetet, a D-vitaminban gazdag ételek – például bizonyos tengeri halfajták – fogyasztása pedig Magyarországon igen alacsony. A tőlünk délebbre lévő országok lakosságának is legalább 60 százaléka érintett a problémában a modern életmód miatt.

 

Sok D-vitamint tartalmaz a tojás sárgája, ám ebből is minden nap legalább 16-18 darabot kellene megenni az elégséges D-vitamin-bevitelhez. A sokak által fontos D-vitamin forrásnak tartott tehéntejben pedig gyakorlatilag elhanyagolható mennyiség van ahhoz képest, amire a szervezetünknek szüksége lenne télen. Az egészséges D-vitamin szinthez tehát érdemes a vitamint mesterségesen pótolni.
 

 

 

Forrás: index.hu