ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Hány perc életet nyerhetünk naponta?

 

A Cambridge-i Egyetem kutatói nemrég számszerűsítették az egészségkárosító életmód hatásait: az öregedés gyorsaságára, valamint a halálozásra vonatkozó korábbi tanulmányokat használtak fel annak megállapítására, hogy a különféle magatartásformák miként hatnak a várható élettartamra. A British Medical Journal című szaklapban megjelent tanulmány egy napra vetítve szemlélteti, hogy mennyit vesznek el az élettartamból, vagy mennyivel hosszabbítják meg a különféle magatartásformák.

 

Kiderült, hogy egy napra vetítve akár 30 percnyit is eltékozolhatunk két cigaretta elpöfékelésével, egy adag vörös hús elfogyasztásával, 5 kilónyi túlsúllyal, az egészségre ártalmatlannak tartott mennyiségen felül két extra alkoholegység bevitelével (ez nőknél összesen 3, férfiaknál 4 egységet jelent), illetve 2 órányi tévénézéssel.

 

Szerencsére talált a kutatás élettartam-növelő magatartásformákat is: sztatin szedésével, vagy napi maximum egy egységnyi alkohol (ez egy deciliter bornak, egy pohár sörnek vagy 2 cl tömény italnak felel meg) elfogyasztásával egy napra vetítve 30 perccel is hosszabbodhat az életünk. Naponta egy egész órát nyerhetünk 20 perc mérsékelten intenzív testmozgás révén, és 2 órát kaphatunk a mindennapos zöldség- és gyümölcsfogyasztással. A fentiektől függetlenül a nők várható élettartama hosszabb a férfiakénál: ők eleve 2 órát nyernek minden nap (a férfiakhoz képest).

 

Az egészséges vagy egészségtelen életmód hatásainak egy napra vonatkozó bontása szokatlan megoldás, de könnyebbé teheti annak megértését, mennyit nyerhetünk vagy veszíthetünk az adott tényező következtében. A fenti adatok természetesen átlagok, amelyek életkor, életminőség, illetve populáció függvényében változhatnak.

 

A kutatás vezetője azt is kiemelte: egy-egy kiugróan egészségtelen eset, például egy szilveszteri berúgás nem befolyásolja jelentősen a várható élettartamot, így – hacsak nem tesszük ugyanezt az elkövetkező évek minden napján – nem érdemes az alkoholegységeket, hamburgereket és cigarettákat elveszített órákra, vagy akár napokra átszámolni.
 

 

 

Forrás: www.origo.hu