ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Működik a magyar nanofertőtlenítő

 

A sterilizáló rendszer a különböző felületek, illetve helyiségek levegőjének antibakteriális kezelését segíti elő a látható fény segítségével.

 

A módszer legnagyobb előnye, hogy a betegségeket okozó mikroorganizmusokat (vírusok, baktériumok, gombák) a levegőből, valamint a padló- és falfelületekről is egyszerre, komplexen távolítja el. A közösségi helyiségekben, így például az iskolákban, óvodákban, edzőtermekben, fürdőkben és kiváltképp a kórházakban, illetve az orvosi rendelők várójában a vírusok és baktériumok jellemzően elszaporodnak, így a helyiségekben jelen lévőket nagyobb eséllyel fertőzhetik meg.

 

Az egészségügyi intézmények, kórházak számára ezért alapvető kérdés a mindennapi sterilizálás – magyarázza Dr. Buzás Norbert konzorciumvezető,az SZTE innovációs igazgatója. Mindezt eddig vegyszeresen, klórral vagy klórtartalmú tisztítószerekkel oldották meg, ami egyrészt ártalmas az egészségre, másrészt például a hipervirulens törzsek esetében hatástalan. A másik eddig használt módszer a vírusok, baktériumok elpusztítására a hőkezelés, esetleg az UV sugárzás alkalmazása, ami viszont rendkívül energiaigényes.

 

A fenti probléma megoldására egy olyan új, nanotechnológiai eljárásra épülő, egészségre ártalmatlan, komplex sterilizáló rendszert fejlesztettünk ki, mely a látható fény segítségével szinte teljesen baktérium-, illetve vírusmentesíti a kórtermeket, várókat. A módszer lényege, hogy látható fényben működő fotokatalizátor nanorészecskék segítségével sterilizáljuk a különböző felületeket, illetve egy a GEHungary Kft. által kifejlesztett speciális lámpatesttel a levegőt.

 

A fotokatalízis olyan, a fény által kiváltott kémiai folyamat, amely során fény hatására a nanotechnológiával kezelt anyag (pl. falfesték, lakk, műanyagpadló) lebontja a szerves anyagokat, így a vírusokat és a baktériumokat is. A módszert a fejlesztők a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában tesztelték, hatékonyságát az ott kapott eredmények már bizonyították is.

 

 

 

Forrás: index.hu