ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A csapvíz újabb veszélyét tárták fel

 

Ezek ugyanis diklórfenolokat tartalmazhatnak, e vegyületek pedig az emberi szervezetben felhalmozódva az egyes élelmiszerekkel szembeni toleranciát csökkenthetik, azaz ételallergia is kialakulhat.

 

A mostani kutatásba 2211 főt vontak be, akiknek vizeletében egy korábban elvégzett átfogó felmérés kimutatható mennyiségű diklórfenolt talált. A 2211 résztvevő közel fele szenvedett valamilyen környezeti allergiában, és körülbelül minden ötödik élelmiszerallergiás volt, ami igen magas aránynak számít. A kutatók elmondták, hogy 1997 és 2007 között 18 százalékkal növekedett az élelmiszerallergiások száma az Egyesült Államokban, és ebben komoly szerepe lehet a zöldségekben és gyümölcsökben visszamaradó kemikáliáknak.

 

A diklórfenolok megtalálhatók a nagyüzemi mezőgazdaság által használt rovarirtó szerekben és gyomirtókban, csakúgy, mint a háztartási rovarölőkben és a csapvízben – utóbbiba a víz tisztítási folyamata során kerül. Nem sokat segít azonban, ha a csapvíz fogyasztásáról palackozott ásványvízre térünk át: a rovarirtók és egyéb vegyszerek egyre intenzívebb használata jóval nagyobb mértékben tehető felelőssé az élelmiszerallergiás esetek számának folyamatos növekedéséért, mint a vezetékes ivóvíz fogyasztása – olvasható a tanulmányban.
 

 

 

Forrás: index.hu