ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

November és az oltások...

 

Oltóanyag neve: leggyorsabban az Oltások keresőlista segítségével tölthetjük ki. A lista előhívásához kattintsunk a mező végén található gombra. A listából kiválasztott oltóanyag egyéb adatait automatikusan feltölti a program, ha azok az adatbázisban szerepelnek.

Térítéses: a jelölő négyzet segítségével rögzíthetjük, hogy az adott oltást térítés ellenébe adtuk be. Ez az adat a későbbi statisztikák lekérésénél lesz fontos.
 

Kötelező: az oltóanyag kiválasztásával a program automatikusan kitölti, de manuálisan is bejelölhetjük.

Kórokozók/betegségek: a mezőt a program automatikusan kitölti az oltóanyag kiválasztása után.

Oltóanyag száma: manuálisan tölthetjük ki, vagy a mező végén található kérdőjelre kattintva átemelhetjük az előző azonos oltóanyag kartonjáról a gyáriszámot .

Alkalmazás: az oltóanyag kiválasztása után a program automatikusan kitölti, vagy legördülő listából választhatjuk ki a megfelelő elemet.

Oltás időpontja: a program az aktuális dátummal és időponttal tölti fel a mezőt, ami módosítható.

Oldal: az oltóanyag kiválasztása után a program automatikusan feltölti, vagy legördülő listából választhatjuk ki.

Oltó orvos neve: kitölthetjük manuálisan vagy a Segítő Jobbon megjelenő listából.

Testtáj:  az oltóanyag kiválasztása után a program automatikusan feltölti, vagy legördülő listából választhatjuk ki.

Pecsétszáma: az oltó orvos kiválasztása után automatikusan kitölti a program, vagy begépelhetjük.

Adag: manuálisan tölthetjük ki a mezőt.

BNO:  az oltóanyag kiválasztása után a program automatikusan feltölti, vagy a Segítő Jobbon megjelenő BNO keresőlistából is kiválaszthatjuk a megfelelő kódot.

Oltott csoport (Indikációs kód): az Oltott csoport keresőlistája segítségével a mező végén található -ra történő kattintással rögzíthetjük az adatot, mely később a statisztikák készítésénél lesz fontos.

Megjegyzés: a program ide emeli át az oltási sémát, illetve itt rögzíthetjük az egyéb észrevételeinket.

Oltás sorsz. : több oltásból álló sorozatok esetén itt rögzíthetjük, hogy hanyadik oltást kapja betegünk.

Influenza figyelőszolgálat jelentés

A 2012-2013-as influenzaszezonban – az eddigi évekhez hasonlóan -, mintegy 1400 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxist jelöltek ki figyelőszolgálatra. A kijelölt praxisoknak a szezon végéig hetente kell jelenteniük az adott héten orvoshoz forduló betegek számát (betegforgalom), valamint korcsoportonkénti bontásban az adott héten influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők számát.

Az influenzaszerű megbetegedések (ISZM) esetdefiníciója egy tünetegyüttest ír le. A MedMax-ban lehetőség van a panaszokat kódolt kifejezésekkel rögzíteni, ezt azonban a Felhasználóknak csupán kis része használja ki, ezért a jelentés készítésénél a program az ellátási lapon rögzített BNO kódokat figyeli.

 

Jelentés elkészítése
Kattintsunk a Jelentések nézet szalagmenüjének Influenza figyelőszolgálat gombjára. A megjelenő beállítási panelen a jelentendő időszaknak a MedMax felajánlja az előző hetet, melyet szükség szerint módosíthatunk. A mezők mögötti nyilakra kattintva egy-egy hetet lapozhatunk előre illetve hátra, de manuálisan is megadhatjuk a dátumokat.

Kattintsunk az Elkészítés gombra. Ekkor a Jelentés nézet betekintő ablakában megjelenik az elkészített jelentés tételes listájának és összesítő lapjának nyomtatási képe. A jelentésünkbe azok az ellátások illetve ellátottak kerülnek bele, akiknek a beállított jelentési időszakban van olyan ellátása, amelyen a diagnózisok között szerepel a J1000-J1180 BNO intervallumba tartozó bármely BNO kód. A jelentésben a kártyás és az ambuláns ellátások együtt, összesítve szerepelnek.

Fontos tudnunk, hogy a jelentésbe nem kerülnek bele a nyitott ellátások – ezekre a program figyelmeztet a készítés előtt -, valamint azok az ellátások sem, amelyek Ellátásadatok lapján kivettük a pipát a Jelentendő kapcsolóból.

A Tételes listán az ellátások vannak felsorolva, míg az Összesítő lapon a paciensenkénti és korcsoportonkénti összesítést találjuk meg. Az Intézetnek az Összesítő lapot kell megküldeni, vagy tartalmát telefonon bemondani. Az elkészített jelentést kinyomtathatjuk a betekintő ablak kezelőpultjának Nyomtatás ikonjára kattintva. Amennyiben elektronikus úton szeretnénk továbbítani az ÁNTSZ felé, úgy pdf formátumban is lementhetjük, szintén a betekintő kezelőpultján található PDF export gombbal.

Figyelmeztetés jelentés esedékességére
Ha a Felhasználói beállítások / Alapbeállítások / Jelentések fül Általános boxában bejelöljük az Influenza figyelőszolgálat nevű kapcsolót, a MedMax – a többi kötelező jelentéshez hasonlatosan – minden hétfőn figyelmeztetni fog bennünket az esedékességre.

 

Kedves Felhasználóink!

 

A 2012-es év még tartogat számunkra munkát bőven, így továbbra is várjuk kérdéseiket, kéréseiket, ötleteiket a szokásos csatornákon, így itt blogunk hasábjain is!

 

Szép novembert kívánunk!

 

A ProFix csapata