ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A lakosság egyharmadát érinti a depresszió

 

Lehóczky megemlítette, hogy a lelki egészség világnapja idén a Depresszió: a globális krízis címet viseli. A depresszió komplex, nehezen viselhető betegség, mind az egyén, mind a társadalmak számára. A világban mintegy 350 millió ember szenved depresszióban.

Az Állami Számvevőszék az elmúlt hat évről készített jelentésében rámutatott, hogy összességében romlott a magyar népesség lelki állapota. Ennek ellenére egyre kevesebb depressziós jut el a szakellátásba, holott a lelki betegségekben szenvedők állapotromlása az egész magyar népesség egészségi állapotára nézve meghatározó.

Lehóczky szerint a kelet-európai egészségügy meglehetősen orvoscentrikus, márpedig azt tapasztalta, hogy a betegek állapotát, gyógyulását, közérzetét alapvetően a szakápolók, a szakszemélyzet lelkülete, figyelme, embersége határozza meg. Az elnök úgy látja, hogy egy osztály nem működhet orvos nélkül, de nem működhet jól szakápolók nélkül sem.

 

Problémának látja, hogy a magyar egészségügyből a legjobban felkészült szakemberek távoznak külföldre, de nemcsak az orvosok, hanem az ápolók, szakdolgozók is, ezért vannak helyek, ahol ellátási gondok is akadnak.

 

 

Forrás: index.hu