ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Halláskárosodást okozhat a fájdalomcsillapító

 

Az kísérleti eredmények azt mutatták, hogy minél többször vett be valaki ilyen szert, annál nagyobb volt nála a hallásvesztés valószínűsége, különösen nagy kockázatot találtak azoknál, akik hetente legalább hat napon vettek be ibuprofent, és az összefüggés az 50 év alatti nőknél volt erőteljesebb.

 

Az aszpirin szedése és a halláskárosodás között nem találtak kapcsolatot a tanulmányban. Más szakértők kifogásolják, hogy a halláscsökkenést nem mérésekkel, hanem a résztvevők kikérdezése, azaz önbevallás alapján regisztrálták a tanulmány szerzői. A kutatócsoport 62 ezer nő adatait elemezte, akik a Nővérek Egészsége Tanulmány elnevezésű vizsgálatsorban vettek részt 1995 és 2009 között. A másfél évtized alatt mintegy 10 ezer nőszámolt be hallása károsodásáról.

 

A hetente két-három alkalommal ibuprofent szedő nőknél 13 százalékkal nagyobb volt a hallásvesztés kockázata azokhoz képest, akik hetente legfeljebb egyszer vettek be ilyen szert, az acetaminofen esetében pedig 11 százalékkal emelkedett a kockázat. A hetente legalább hat alkalommal a két fájdalomcsillapító valamelyikét szedő nők körében 21-24 százalékkal volt gyakoribb a halláskárosodás azokhoz képest, akik legfeljebb egyszer vettek be a gyógyszerekből.

 

A kutatók magyarázata szerint a fájdalomcsillapítók csökkenthetik a belső fülben található csigába (cochlea) jutó véráramot.

 

 

Forrás: index.hu