ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Együttműködnek a baktériumok

 

Martin Polz és csoportja szerint a baktériumtörzs tagjai együttműködnek. Néhány egyed erőteljes antibiotikumot termel, amellyel megölik a kívülállókat, miközben a törzs többi egyedének nem árt, mert azok rezisztensek a vegyületre. A baktériumok társadalmi élete különlegesen fontos, tekintve, hogy az óceánok teljes biomasszájának 90 százaléka mikrobiális eredetű, a tengervíz egy milliliterében körülbelül egymillió mikroba él – mondta Polz hozzá a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak. Ezek a mikrobák felelősek a tápanyagok előállításáért, a szerves anyagok lebontásáért és más alapvető folyamatokért, amelyek az óceánokban zajló élethez szükségesek.

 

A Vibrio baktériumok között ártalmatlan lumineszkáló mikrobák is vannak, de olyan törzs is, amely kolerát okoz. A laboratóriumi körülmények között külön tenyésztett törzseket a kutatók összeeresztették, hogy megfigyeljék, miként lépnek kapcsolatba egymással. Összesen 35 ezer ilyen interakciót írtak le a Vibrio baktériumtörzseknél, amelyek közül 850-ben zajlott bakteriális hadviselés a telepek között.

 

A kapcsolatok megfigyelése után a kutatók statisztikai elemzéssel állapították meg, hogy az ölésre szakosodott baktériumegyedek jóval nagyobb valószínűséggel ártottak a saját ökológiai populációjukon kívüli egyedeknek, mint azon belülieknek. „Ez volt az első jele annak, hogy valamiféle struktúra van a háttérben" – mondta Polz.

 

A küzdő törzseken belül a baktériumegyedek csak kis hányada harcos, de ezek az egyedek nagyon hatékonyak: egy telep Vibrio egyedeinek mintegy öt százaléka képes legyőzni egy másik telep Vibrio törzsének több mint 25 százalékát. Mivel a hagyományos antibiotikumok egyre hatástalanabbá válnak a rezisztens baktériumokkal szemben, az óceánok antibiotikum-termelő baktériumai új gyógyszerek forrásai is lehetnek.

 

 

Forrás: index.hu