Sokan viszolyognak a tablettaszedéstől, viszont a megfelelő táplálkozás hatékonyan csökkentheti ezt a kockázati tényezőt. Egy kanadai professzor, Yves Pouliot a Dairy Nutrition című szakfolyóiratban közölt cikkében az évekkel ezelőtt könyv formájában is megjelent DASH-tanulmányra, azaz a hipertóniások megsegítésére alkalmazott diétára hivatkozott. Az étrend lényege, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget, és naponta három alkalommal sovány tejterméket kell fogyasztani, miközben figyelni kell a csökkentett konyhasóbevitelre.
Hollandiában a Wageningen Egyetem kutatói kétezernél több 55 évesnél idősebb, panaszmentes ember egészségét figyelték. Két év után 30 százalékkal kevesebbnek lett magas vérnyomása azok közül, akik a legtöbb sovány tejterméket fogyasztották. A zsíros tejtermék, a vaj és a sajt nem volt ilyen védő hatású. Az ausztrál Ralston professzor a Journal of Human Hypertension folyóiratban közölte több vizsgálat összesített eredményeit, amelyek megegyeztek az előző adatokkal: a zsírszegény tejtermékek csökkentik a vérnyomást.
A tejfélék vérnyomáscsökkentő hatásában az egyik legfontosabb tényező a bőséges kalciumbevitel. A tejben lévő kalciumról kimutatták, hogy biológiai beépülése sokkal jobb, mint a táplálékkiegészítők vagy tabletták formájában bejuttatott kalciumé. Hasznos még a tejben lévő magnézium és kálium is. A tej vérnyomáscsökkentő tulajdonságának legfontosabb elemét a bioaktív peptidek jelentik, amelyeknek hatásmódja hasonló az egyik legerélyesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszer, az úgynevezett ACE-gátló készítményekéhez.
Forrás: index.hu