ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Megóvhat a cukorbetegségtől a súlyzózás

 

Frank Hu kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa elmagyarázta, hogy az oxigénigényes(aerob) mozgás jótékony hatással van a diabéteszre; ezt már több tanulmány vizsgálta, de a súlyzós testedzést eddig nem. Hu hozzátette: tanulmányuk eredménye arra utal, hogy a súlyzós tréning ugyanolyan fontos lehet a cukorbetegség megelőzése szempontjából, mint az aerob edzések.

 

A követés közel két évtizede alatt évente átlagosan a férfiak 4 ezrelékénél alakult ki cukorbetegség. Azoknál, akik kardio- vagy aerob edzéseken vettek részt, például gyalogoltak, futottak vagy teniszeztek hetente legalább 150 percet, feleakkora valószínűséggel fejlődött ki a betegség, mint azoknál, akik ezt nem tették. Azoknál a férfiaknál, akik súlyzókkal tréningeztek hetente legalább 150 percben, harmadával csökkent a diabétesz kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik soha nem súlyzóztak, függetlenül attól, hogy egyébként kardioedzésen részt vettek-e.

 

Hu azt is megjegyezte, hogy miközben a súlyzós tréning növeli az izmok tömegét és csökkentheti a hasi elhízást, általában nem csökkenti a testtömegindexet. A kutató úgy véli, hogy bármely testmozgás csökkenti a cukorbetegség kockázatát, de a legjobb eredményt a súlyzós és az aerob edzések kombinációjával érhetik el.

 

 

Forrás: index.hu