ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Sikeres volt a rákellenes vakcina tesztje

 

Nemcsak a veserákot gyógyítja

 

Dr. Hans-Georg Rammensee, a Tübingen Egyetem Immunológiai Osztályának professzora szerint a felfedezés újabb mérföldkőnek mondható a rák elleni küzdelemben. A professzor beszámolt róla, hogy a rákos sejtekben korábban azonosított antigének elleni immunválasz kiváltása nem csak a veserák, hanem minden rákfajta gyógyítására használható. A Tübingen Egyetem kutatói hasonlóan sikeres eredményeket értek el a bél- és prosztatarák kezelésében is. A kutatócsoport jelenleg a glioblasztómák, vagyis a legelterjedtebb, rosszindulatú agydaganatok kezelésével kísérletezik, a későbbiekben pedig a máj- és a petefészekrák elleni terápiával is megpróbálkoznak.

 

Dr. Arnulf Stenzl, az Egyetemi Kórház urológiai részlegének vezetője, aki végig felügyelte a kísérleteket, beszámolt róla, hogy a korábban alkalmazott gyógyszeres kezelések megállították ugyan a tumor növekedését, de nem nyújtották meg a páciensek életét, és nem is gyógyították a betegséget. Klinikai nézőpontból vizsgálva az immunizáció előidézésére használt IMA901 kis dózisú kemoterápiával kombinálva minden eddiginél hatékonyabban gyógyíthatja a veserákot, illetve más rosszindulatú daganatokat.

 

Folytatják a kísérleteket

A veserák kezeléséről szóló tanulmány egyik fontos pontja, hogy egyedülállóan részletes módon elemzi a rák antigénjeire adott immunválaszt, amelyben elsősorban a biomarkerek  segítették a kutatókat. Hasonlóan aprólékos volt a fehérvérsejtek jellemzőinek vizsgálata; a kutatók azt elemezték, hogy miként reagálnak az immunizációra. Ehhez a fehérvérsejteket fagyasztott állapotban kellett átszállítani más európai kutatóintézményekhez, biztosítva, hogy az állapotuk egészen a vizsgálatig stabil maradjon.

 

A tanulmány kimutatta, hogy azoknak a betegeknek, akiknek a T-sejtjei reakcióba léptek a tumorasszociált peptidek ellen, egyértelműen a klinikai kezelés hatására indult be az immunreakciója. Mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy a kezelés továbbfejleszthető; ehhez ugyancsak az immunrendszert kell aktiválni, hogy az a tumor felszínén található változatos struktúrákat támadja meg. A kutatók célkitűzései közt szerepel a biomarkerek azonosítása is, amellyel pontosan meg lehetne határozni, hogy az IMA901-gyel kezelt páciensek milyen hosszú életre számíthatnak.

 

 

 

Forrás: index.hu