ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A hét végén nagyobb a szélütés kockázata

 

 

 

Az Archives of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 93 ezer brit páciens adatait elemezték, akik 2009 áprilisa és 2010 májusa között szélütéssel kerültek kórházba Nagy-Britanniában.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy a szokásos hat diagnosztikai és kezelési lépésből ötöt kisebb valószínűséggel végeztek el azoknál a pácienseknél, akik hétvégén kerültek be a kórházba, azokhoz képest, akiket hétköznap vettek fel. Agyi szkennelést például a hétvégi páciensek 43 százalékánál végeztek, míg a hétköznap bekerültek 47 százalékánál készült ilyen.

 

Kiderült az is, hogy a szélütött beteg kilátásai is rosszabbak voltak hétvégi felvétel esetén. Az átlagosan hétnapos kórházi tartózkodás alatt például a vasárnap kórházba került páciensek 11 százaléka halt meg, míg a hétköznap felvett betegeknél ez az arány csupán 9 százalék volt.

 

William Palmer kutatásvezető, az Imperial College London munkatársa a Healthdaily ismeretterjesztő portálnak nyilatkozott az esetről. A kutató beszámolt róla, hogy számításaik szerint évente 350 potenciálisan elkerülhető kórházi haláleset történik évente a hétnapos kórházi kezelés során.

 

 

Forrás: index.hu