ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Közeledik az e-recept!

 

ORSZÁGOS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI PÉNZTÁR
1139 Budapest Váci út 73/a, telefon: 298-2414, fax: 298-2413
www.oep.hu, sajto@oep.hu
 
 
                                                 KÖZLEMÉNY 
  
 
Biztonságos gyógyszerkiváltás, átláthatóság, csökkenő adminisztráció, javuló beteg-együttműködés és kevesebb sorban állás a patikákban. Ezekkel az előnyökkel járhat a jövő év végéig bevezetendő eRecept. 
 
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár – figyelembe véve a szakmapolitikai és az ágazati érdekeket – elkészítette az eRecept fejlesztéséhez és bevezetéséhez szükséges terveket. A program megvalósítása uniós forrásból történik. Az európai és az amerikai eHealth illetve eRecept megoldásokat a hazai sajátosságok tükrében kívánja a lehető legjobban érvényesíteni az ágazat. Egyetértve az egészségügyi államtitkársággal, az elektronikus vényírást támogató rendszernek nem csak nyilvántartó szerepet kell betöltenie, de olyan  funkciókat is el kell látnia, amelyek már a felírás pillanatában ellenőrizhetőek. Pl. Az eRecepten  az orvos és a patikus számára is látható lesz, hogy az adott időszakban milyen gyógyszereket szed vagy szedett a beteg, ezzel pedig könnyebben kiszűrhetőek az esetleges nemkívánatos mellékhatások és könnyebben kontrolálhatók a duplikált gyógyszerkiváltások, ami a gyógyszerkassza szempontjából is előnyt jelent. 

 

Az elektronikus vény felírása is az orvos-beteg találkozásnál, a gyógyszerek kiválasztásával, az adatok rögzítésével kezdődik. Az eReceptet, az orvosnál történt  rendszerbe kerülést követően már a patikus is szinte azonnal letöltheti.
 
Az elektronikus vény bevezetése több fázisra bontható, – ahogy ezt a nemzetközi példák is mutatják – folyamatosan fejleszthető. Az OEP részt vett azon a szakmai megbeszélésen, amelyen bemutatták az észt megoldást. Követendő példaként emelhető ki a megvalósítás szakaszolása, ahol a kritikus pontokat későbbre ütemezték, ezzel is elősegítve a gyors és sikeres bevezetést.
 
Minden gyógyszertárból elérhető lesz az eRecept adatbázisa, így területtől függetlenül hozzáférhet a patika az abban tárolt elektronikus vényhez. A gyógyászati ellátás, a szemészeti vények és a gyógyászati segédeszközök közül az egyedi gyártású termékek köre később kerül bevezetésre, de fontosnak tartjuk,  hogy azokon a munkahelyeken ahol jelentős vényfelírás történik, már a bevezetéskor elérhető legyen. 
Az előzetes terveknek megfelelően 2013. december 31-ig az eRecept bevezetése megtörténik.
 
 
                             Országos Egészségbiztosítási Pénztár
 
Budapest, 2012. június 21.