ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A koffein nem javítja a humorérzéket

 

Legújabb kísérletükben 49 és fél óra alvásmegvonással alakítottak ki a tesztalanyokban (29 férfi, 24 nő, 18 és 36 éves kor között) speciális neurológiai helyzetet, és azt vizsgálták, hogy milyen szerrel lehet az agy nagyon bonyolult kognitív funkcióit a leginkább működőképesnek megtartani.

 

A vizsgált szerek a koffein, az amfetamin és a modafinil voltak, az elsőt a kávéból mindenki ismeri, az amfetamin felpörgető hatású drogok hatóanyagaként ismert, a modafinil aránylag új vegyület, 2001-ben fejlesztették ki francia kutatók, alvászavarok kezelésére használják, de kísérleteznek vele a kokainról való leszokást segítő, és fogyókúrás szerként is.

 

Bonyolult agyi funkcióként a humorérzéket választották a kutatók és azt vizsgálták meg, hogy a súlyos alváshiánnyal küzdő tesztalanyok, mennyire, és milyen gyorsan értenek meg vizuális, illetve verbális vicceket. Ehhez karikatúrákat  és szójátékokkal megtűzdelt szövegeket kellett értelmezniük a kísérleti alanyoknak, akik a három szer valamelyikét kapták (vagy abban a tudatban voltak, hogy azt kapták, de valójában placebót).

 

Az eredmény meglepő volt: mindhárom szer javította a motorikus reakcióidőt, csak a koffein és az amfetamin űzte el az álmosság érzését a tesztalanyoknál, a modafinilt kapók viszont álmosak maradtak, de messze jobban szerepeltek a humorértési feladatokban, mint az  összes többi csoport tagjai. Mindez csak a vicces képeknél állt fenn, a szöveges humor felfogásában egyik drog sem segített a halálosan fáradt kísérleti alanyoknak.

 

A kutatók egyelőre nem tudják, miért reagáltak ennyire különféle módon a tesztalanyok egyes csoportjai az egyes szituációkban, az azonban biztos, hogy a humor feldolgozása az agyunkban még annál is összetettebb folyamat, mint eddig gondolták a tudósok.
 

 

 

Forrás: index.hu