ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A mazsola védhet a magas vérnyomástól

 

 

A mazsolával kapcsolatos vizsgálat az első randomizált klinikai próba volt, amely az aszalt szőlő vérnyomásra gyakorolt hatásait vizsgálta. A tanulmányba összesen 46 embert vontak be, akik valamennyien a magas vérnyomás betegséget megelőző állapotban voltak. Ez azt jelenti, hogy vérnyomásuk még nem haladta meg a 139/89-es szisztolés és diasztolés értékpárt.

Azok vérnyomása, akik naponta háromszor édesség helyett egy-egy kis maréknyi mazsolát ettek, a 12 hetes követési idő végére határozottan csökkent, a felső, szisztolés érték akár 10 higanymilliméterrel is. A kutatók úgy vélik, hogy a mazsola előnyös hatása az aszalt szőlő nagy káliumtartalmának köszönhető.

„Egyúttal az antioxidáns étkezési rostoknak is jó forrása, ami előnyösen változtatja meg az erek biokémiáját, így rugalmasabbá teszi azokat, ezáltal is csökkenhet a vérnyomás" – magyarázta Harold Bays kutatásvezető, a louisville-i Anyagcsere- és Érelmeszesedési Kutatóintézet munkatársa.

A másik, szójáról készült tanulmányba 5100 amerikait vontak be, akik életkora 18 és 30 év között volt. A szója jótékony összetevői az izoflavonok; akik naponta legalább 2,5 milligrammot fogyasztottak belőlük tofuval (de akár mogyoróval vagy zöld teával), azok szisztolés vérnyomása átlagosan 5,5 higanymilliméterrel esett vissza.

 

 

 

Forrás: index.hu