ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Szent-Györgyi Albertről nyílt kiállítás Szegeden

 

 

A Szent-Györgyi Albert életéről szóló rész több tucat fotóval illusztrálja a kutató életét, a tudóst és az embert. Láthatók képek a gyermekkorról, az iskolás évekről, a laboratóriumban folyó kezdeti munkáról, a munkatársakról, valamit az idős, de még mindig dolgozó Szent-Györgyiről is. A kiállítás anyagát 2005 óta gyűjtötte Pálfi György.

 

A fotók mellett több tárolóban a tudósról megjelent kiadványokat, tanulmányokat, dolgozatokat gyűjtöttek össze és látható a kiállításon egyebek közt az a polariméter, mellyel a professzor Szegeden dolgozott. A tárlat 2012. április 20-ig tekinthető meg.

 

"A tárlat Szent-Györgyi Nobel-díjának 75. évfordulójára készült, de nemcsak az ő munkásságát akartam bemutatni, hanem azt is, amit a magyar vagy magyar származású kutatók tettek a világ fejlődéséért" – hangsúlyozta Pálfi György.

 

Korábban Vécsei László, az Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja a tudósról elmondta: Szent-Györgyi Albert az egyetlen olyan magyar Nobel-díjas, aki az elismeréshez vezető munkájának döntő részét Magyarországon, azon belül is Szegeden végezte.

 
Szent-Györgyi Albert a világ legnagyobb tudományos elismerését a biológiai égési folyamatok terén tett felfedezéséért, különösen a C-vitamin, valamint a fumársav-katalízis vonatkozásában kapta.

 

 

Forrás: index.hu