ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Utat törnek maguknak a tumorsejtek

 

A brit Rákkutató Intézet munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen vegyületek vesznek részt a sejtvándorlásban a rosszindulatú bőrrák, a melanoma esetében. Mint kiderítették, a tumorsejtek kétféle módon képesek vándorolni.

 

Egyrészt éles könyökszerű kitüremkedéseiket vetik be, hogy kiküzdjék magukat, másrészt a daganatok maguk is utat nyithatnak a tumorsejteknek. Mindkét esetben egy fehérjecsoport, a JAK-proteinek (Janus-kinázok) segítik a daganatos sejtek kiszabadulását, amelyek a mozgásukhoz szükséges "izomerőt" biztosítják.

 

A brit kutatásoknak köszönhetően új megvilágításba került az áttétképződés, és lehetővé válik a folyamat megakadályozása. A másodlagos daganatok sokkal agresszívebbek a primer tumoroknál, és nehezebben reagálnak a terápiára. A daganatos halálozás 90 százaléka a metasztázisok számlájára írható.

 

A JAK-fehérjék egyébként már rég a vádlottak padjára kerültek, ezeket a proteineket ugyanis összefüggésbe hozták a leukémiával, és néhány gyógyszerkészítményt kifejlesztettek ellenük. "Kutatásaink azt bizonyítják, hogy gyógyszeresen megakadályozható az áttétképződés" – hangsúlyozta a vizsgálatokat irányító Chris Marshall professzor.

 

 

 

Forrás: index.hu