ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Csökkenti a stroke kockázatát a nőknél a citrusfélék fogyasztása

 

A Stroke: Journal of the American Heart Association című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány készítői amerikai ápolónők által 14 év alatt 69 622 páciens körében elvégzett felmérés eredményeit dolgozták fel. A nők részletesen beszámoltak arról, hogyan étkeztek, milyen gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztottak. A kutatás célja az volt, hogy tanulmányozzák a flavonoidoknak – gyümölcsökben, zöldségekben, keserű csokoládéban és vörösborban jelen lévő anyagoknak – az egészségre gyakorolt hatását.

 

A kutatás feltárta, hogy azoknál a pacienseknél, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak narancsot és grapefruitot, vagy az abból készült leveket, 19 százalékkal csökkent az agyi érkatasztrófa kockázata. „Az elemzések kimutatták, hogy nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség, pontosabban C-vitamin fogyasztása kapcsolatban van az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenésével" – fejtette ki Aedin Cassidy, a tanulmány fő szerzője.

 

„A flavonoidokról ismert, hogy különböző mechanizmusok segítségével, például az érműködés javításával vagy gyulladáscsökkentő hatásaival bizonyos védelmet nyújtanak" – hangsúlyozta Cassidy, aki egyben a Kelet-angliai Egyetem orvosi karának is táplálkozástudományi professzora.

 

A kutatók remélik, további tanulmányok segítségével sikerül jobban megismerni a citrusfélék fogyasztása és az agyi érkatasztrófa kockázatának csökkenése közötti összefüggést a nőknél. Azt tanácsolják egyébként a nőknek, hogy inkább a magát gyümölcsöt fogyasszák, mint a gyümölcsleveket, mert azok cukorban gazdag adalékanyagokat is tartalmaznak.

 

 

 

Forrás: index.hu