Wei Peng, a Harvard orvosi egyeteme egyik kutatócsoportjának vezetője, csapatával egereken tesztelte, hogyan változik a műtétek okozta szervi károsodás esélye a beavatkozást megelőző táplálkozás függvényében. A kísérlet során az egereket két csoportra osztották. A kontrollcsoport normális, fehérjében gazdag táplálékot kapott hat napon keresztül, míg a másik csoport tripofán-savban (a fehérjék egyik fő alkotóeleme) és fehérjében szegény tápanyagot.
A kiértékelés szerint a fehérjében és aminosavakban szegény táplálékot fogyasztó egerek lényegesen kevesebb kárt szenvedtek a műtétek során, míg a kontrollcsoport negyven százaléka elpusztult a kísérletek során. A pontos magyarázat még várat magára, de a kutatók úgy hiszik, a fehérje- és azaminosavhiány befolyásolja a regenerálódási folyamatokat. Reményeik szerint hamarosan elkezdhetik a vizsgálatokat embereken is.
Forrás: index.hu