ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Vércukormérő kontaktlencsét fejleszt a Microsoft

 

A Nyugat-Ontario-i Egyetem kutatói már rendelkeznek egy olyan megoldással, amely a könnyben található glükózmolekulákból képes megállapítani a cukorszintet, kritikus érték esetén pedig átszínezi a lencsét, így figyelmeztetve a cukorbetegségben szenvedő felhasználót arra, hogy valamit tennie kell.

Most a Microsoft is beszállt egy ilyen fejlesztésbe: a Washingtoni Egyetemmel együttműködve dolgoznak egy olyan vércukormérős kontaktlencsén, amely nemcsak észleli az aktuális szintet, de az adatokat továbbítja is. Sikerült olyan glükózérzékelő szenzort elhelyezniük a kontaktlencsén, mellyel a könnyekben lévő anyagokból tudják kiolvasni a vércukorszintet, ezeket az adatokat pedig vezeték nélkül továbbítják.

Az 1-es típusú cukorbetegeknek naponta többször is meg kell szúrniuk magukat ahhoz, hogy vércukorszintjüket folyamatosan ellenőrizni tudják, erre jelenthet megoldást az új fejlesztés. A Natural User Interface (NUI) névre hallgató rendszert a Microsoft a lehető leggyorsabban piacra szeretné dobni – amint minden kész lesz.

 

 

Forrás: index.hu