ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Nanotechnológia váltja az antibiotikumokat

 

Az ügynökség javaslatokat vár arra vonatkozóan, hogy miként használják az úgynevezett kis interferáló RNS-t (siRNS) a baktériumok elleni harchoz. Ezek a néhány bázispárnyi hosszúságú genetikai kódrészletek felkutatják a tükörképüket a sejtben, például egy baktériumban, és elfojtják. Ez megállítja a fehérjetermelést, ami a kórokozó halálához vezet.

A DARPA rugalmas nanorészecskéket keres, amelyek menet közben újraprogramozhatóak specifikus siRNS hozzáadásával, így alkalmasak lennének arra, hogy elbánjanak a járványokkal.

A probléma égető, hiszen a nem megfelelő alkalmazás miatt évről évre a baktériumok egyre nagyobb része válik rezisztenssé a különböző antibiotikumokkal szemben. A lakosság nagy része szinte mindenre ezt a gyógymódot választja, ami rohamosan csökkenti az eddig alkalmazott gyógyszerek hatékonyságát.

A probléma megoldására itthon az Országos Epidemiológiai Központ és az  Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megbízott, antibiotikum-rezisztenciával foglalkozó szakmai bizottság akciótervet dolgozott ki, melyet az európai antibiotikumnapon mutattak be a szakmai nagyközönségnek.

 

 

Forrás: index.hu