ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Napi egy pohár bor megvéd a csontritkulástól

 

A Kelet-angliai Egyetem és a londoni Kings College szakemberei ezer női ikerpár étkezési szokásait és csonttörési kockázatait elemezve jutottak most ismét erre a következtetésre. A vizsgált alanyok valamennyien 55 év körüliek voltak. A szakemberek először kikérdezték a tanulmányba bevontakat étkezési és alkoholfogyasztási szokásaikról, majd csontsűrűség-mérést végeztek a test három pontján, a medencénél, a gerincnél és a combcsontnál.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban közzétett tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a borfogyasztóknak nagyobb volt a csontsűrűségük a gerincben és a medencénél, mint a nem ivóknak, vagy azoknak, akik másfajta alkoholt fogyasztottak.

A kutatók nem találtak összefüggést az átlagnál magasabb zöldség- és gyümölcsfogyasztás és a csontsűrűség között. Ellenben kimutatták, hogy az olyan hagyományos, magas kalóriatartalmú angol ételek, mint a sült hal sült krumplival, a hússal töltött tészták, a főtt húsok, vagy a főtt bab csökkenti a csontsűrűséget.

Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy a bor hogyan képes növelni a csontsűrűségét. Korábbi tanulmányok azt sugallják, hogy a benne lévő polifenolok – amelyek a szőlő héjában találhatók -, nem pedig az alkoholtartalom bír ilyen hatással.

 

 

Forrás: index.hu