ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Az emlékek csomagban jönnek norvég kutatók szerint

 

Normális esetben az emberek viszont nem veszik észre, hogy az agy egyik emlékről a másikra vált. "Ha valaki kicsit bizonytalannak érzi magát, az azért van, mert több emlékcsomag vetekszik egymással az agyban" – fogalmazott May-Britt Moser, a Trondheimi Tudományos és Műszaki Egyetem professzora. Rendszerint az emlékezés folyamata olyan gyors, hogy a különböző emlékek közötti váltást nem érzékelhető: vizsgálatok szerint az agy másodpercenként nyolcszor tud váltani a csomagok között.

 

Vizsgálódásaik során a neurológusok patkányok agyrégióinak elektromos aktivitását kutatták. A rágcsálókkal végzett hosszas kísérletek révén a tudósok olvasni tudták az agysejtek aktivitásának mintáit. Mindezek alapján arra következtettek, hogy az agy az emlékek parányi csomagjai között szökdécsel.

 

Noha megfigyeléseik állatkísérleteken alapultak, a norvég szakemberek úgy vélik, következtetéseik az emberek esetében is helytállók. "A patkányok ugyanannyira dezorientáltak, mint mi, amikor egy pillanatra nem tudjuk, hol vagyunk. Most kezdünk bepillantást nyerni azokba a mechanizmusokba, amelyek gondolatvilágunkat vezérlik" – mondta Moser.

 

 

Forrás: index.hu