ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A nőkre veszélyesebb a dohányzás

 

 

Az elemzésből kiderült, hogy a dohányzó nőknek huszonöt százalékkal nagyobb esélyük van a koszorúér-betegségekre, mint a dohányzó férfiaknak. Az egyelőre nem világos, hogy a nemek közti különbség ezen a téren biológiai eredetű, vagy egyszerűen az eltérő dohányzási szokásokon alapszik.

 

A dohányzásellenes kampányoknak mindenesetre különleges figyelmet kellene fordítaniuk a nőkre, ezen belül is a fiatal korosztályra – vélik a szakemberek. A cigarettázás a koszorúér-betegségek kialakulásának legfőbb oka szerte a világon. Ez a jövőben is így marad, amennyiben a világ népességének azon csoportjai, amelyek eddig kevésbé voltak érintettek a dohányzásban, az eddigiekhez hasonló arányban kezdenek rászokni erre a szenvedélyre.

 

Elsősorban az alacsony illetve közepes GDP-vel rendelkező országokban élő fiatal nők nyúlnak egyre gyakrabban a cigarettához – fejtette ki tanulmányában Rachel Huxley és Mark Woodward, a Minneapolisi illetve a Sydneyi Egyetem munkatársai.

 

A közvélemény-kutatások szerint Európában a legtöbb tizenöt éves Ausztriában dohányzik: ebben a korban minden negyedik fiatal nyúl cigarettához rendszeresen. Az osztrák lányoknak harminc százaléka, az osztrák fiúknak pedig huszonnégy százaléka dohányos.

 

 

Forrás: index.hu