ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Már a Firefox 4 is elavult, megérett a cserére

A Firefox 5 kiadása kapcsán a cég egy biztonsági tájékoztatót tett közzé, melyben felsorolta a termékeiben felfedezett és javított sebezhetőségeket. Ebben – hívta fel rá a figyelmet a Computerworld – egy olyan biztonsági rés sem szerepel, melyet a 4-es kiadásban orvosoltak volna.
 
Ennek az az oka, hogy a Mozilla a Firefox 5-öt tekinti a 4-es verzió biztonsági frissítésének, és ezzel egyben a korábbi változat biztonsági támogatását be is szüntette. Erről az elmúlt hetekben, az új fejlesztési modell bevezetését követően határoztak a fejlesztők. Amint Asa Dotzler, a közösségi fejlesztést koordináló Mozilla-vezető írta: a Firefox 4 esetében az áprilisban kiadott 4.0.1 volt az utolsó biztonsági frissítés. Hacsak nem kerül felszínre olyan kritikus sebezhetőség, ami indokolna egy rendkívüli javítást, nem lesz több javítást célzó frissítőcsomag, mert „a Firefox 4 tervezett biztonsági frissítése a Firefox 5.”
 
A Mozillával párhuzamosan frissül a Google Chrome böngészője is. Ennek oka, hogy a stabil csatornában elérhető legújabb változathoz készülnek csak javítások. Fontos különbség azonban, hogy a Chrome a háttérben mindig automatikusan frissíti magát a legfrissebb és így legbiztonságosabb főverzióra, míg a Firefox egyelőre nem. A Mozilla programja újabban ugyan figyelmeztet az új főverzió elérhetőségére, de a felhasználó még mindig dönthet úgy, hogy azt nem telepíti.
 
Ennek legfőbb oka, hogy a Firefox esetében mindig kritikus probléma az új kiadások megjelenésekor a saját beállításaink kompatibilitása, mint például a skin vagy különböző plug-in -ek. Arról, hogy a kompatibilitásvizsgálat hogyan tiltható le, éppen a héten közölt egy útmutatót a magyar Mozilla blog, vállalati környezetben pedig a használt webes alkalmazások működésének tesztelésére lehet szükség.

 

Forrás: www.itcafe.hu