ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

2011. július 1. Semmelweis Nap

 

A tervezet akkori indoklása szerint a változás "az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, presztízsének emelését szolgálja".

 

Július 1-jén van a Köztisztviselők Napja is, (ez 2001 óta munkaszüneti nap), így több, például az OEP-hez vagy a tisztiorvosi szolgálat kötelékéhez tartozó egészségügyi dolgozónak már eddig is munkaszüneti nap volt.
A jogszabály szerint az e napon munkavégzésre beosztott foglalkoztatottak számára a Munka Törvénykönyve 149.§-a alapján jár díjazás.
 

 

Amennyiben a munkavégzésre munkaidő-beosztás szerint kerül sor, akkor:
– havidíjas munkavállaló esetén a havidíjon felül ki kell fizetni a munkaszüneti napon végzett munkáért járó bért,
– órabéres, illetve teljesítménybéres munkavállaló esetén a munkaszüneti napra járó távolléti díj kifizetése mellett a munkaszüneti napra jutó munkabért.
 

 

Amennyiben a munkaszüneti napon rendkívüli munkavégzés történik:
– havidíjas munkavállaló esetén a havidíjon felül ki kell fizetni a munkaszüneti napon végzett munkáért járó munkabért, és 100%-os túlmunkapótlékot, ( amennyiben kap a munkavállaló másik pihenőnapot, akkor a pótlék mértéke 50%)
– órabéres, illetve teljesítménybéres munkavállaló esetén a munkaszüneti napra járó távolléti díj kifizetése mellett a munkaszüneti napra jutó munkabért és 100%-os túlmunkapótlékot kell fizetni (amennyiben kap a munkavállaló másik pihenőnapot, akkor a pótlék mértéke 50%) – részletezte a szabályokat dr. Simon István zagyvarékasi háziorvos, képviselő a település honlapján.
 

 

Ezen a napon ( a hétvégi vagy ünnepi) ügyeleti rend szerint látják el az intézmények, praxisok a betegeket.

 

Forrás: weborvos.hu