ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

A hintaágy altató hatását tanulmányozzák

 

 

A Current Biology című szakfolyóiratban hétfőn ismertetett tanulmányban tíz férfi alvását figyelték meg elektroenkefalogram (EEG) segítségével szilárdan álló ágyban és hintaágyban. Michel Muhlethaler kutatásvezető, a Genfi Egyetem munkatársa és kutatócsoportja szerint a tesztben részt vevő önkéntesek mindegyike gyorsabban aludt el a hintaágy ringása közben, mint a stabilan álló ágyban, és 45 perces alvásuk is mélyebb volt.

 

Meglepő módon az alvással összefüggő agyhullámok bizonyos típusánál szintén jelentős növekedést tapasztaltunk – tette hozzá Muhlethaler. Az EEG-görbék azt mutatták, hogy ringás közben hosszabb lett az alvás úgynevezett N2 fázisa, amely a mély alvás egyik szakasza. Az N2 fázis egy szokásos éjszakai alvásnak mintegy felét teszi ki.

 

További különbség, hogy a hintaágyban való alvás közben gyakoribbak lettek az úgynevezett alvási orsók, amelyek szintén a mély alvást jellemzik, megjelenésükkor az idegsejtek aktivitása nagy összehangoltságot mutat. A kutatók a későbbiekben arra keresnek választ, hogy a hintaágy-hatást miként lehetne felhasználni az álmatlanság kezelésében.
 

 

Forrás: index.hu