ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Megfejtették a nikotin étvágycsökkentő hatását

 

 Ezek az idegsejtek jelzik a szervezetnek, hogy eleget evett valaki – magyarázta Marina Picciotto kutatásvezető.  A felfedezést egérkísérletekben tették, de a kutatók reményei szerint embereknél is el tudnak majd különíteni hasonló receptorokat. Yann Mineur, a Yale kutatója a neuronok felszínén lévő nikotinos acetilkolin receptorokat tanulmányozva arra volt kíváncsi, hogy a depresszió elleni kísérleti szerek miként hatnak.

 

Az egyik ilyen vegyületnél megfigyelte, hogy a kísérleti egerek kevesebbet kezdtek enni. További kísérletekben kiderült, hogy a szer képes bekapcsolni egy bizonyos típusú nikotin receptort, amely kapcsolatban van a hipotalamuszban lévő neuronokkal.
 

 

A kutatók úgy találták, hogy a most azonosított receptor független attól, amely a nikotin utáni vágyat kiváltja, ami szerintük arra utal, hogy az étvágy csökkenthető lehet anélkül is, hogy az agyi jutalomközpontba beavatkoznának. A felfedezés közelebb vihet a függőség, valamint a súly és a dohányzás közti kapcsolat megértéséhez – emelte ki Picciotto.

 

 

Forrás: index.hu