ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Találós kérdés: egyszerű, biztonságos és kényelmes. Mi lehet ez?

 

  • Az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény 2011. április 1-től hatályos rendelkezései lehetővé teszik, hogy a háziorvosok az OEP informatikai rendszeréből lekérdezzék, betegük mikor és milyen jellegű, a társadalombiztosítás által támogatott egészségügyi szolgáltatást vett igénybe. Előtte azonban a pacienst tájékoztatni kell erről, és írásban nyilatkoztatni, hogy hozzájárul-e adatai lekérdezéséhez vagy megtiltja azt. A nyilatkozat ténye minden hónapban a Tételes betegforgalmi (B300) jelentésben jut el az OEP rendszerébe, és a feldolgozás után lesznek lekérdezhetőek a beleegyezően nyilatkozó paciensek adatai.
     

A MedMax-ban az ellátási lap legfelső Ellátás adatok részére került egy új mező: Betegút lekérdezéséhez, ahol a hozzájárul, és a nem járul hozzá elemek közül választhatunk. Ha a paciens nem nyilatkozik, akkor hagyjuk üresen a mezőt. Amennyiben nyilatkozik, úgy a megfelelő elem kiválasztása után a program felajánlja a nyilatkozat nyomtatását. A MedMax mindig a választottunknak megfelelő, azaz vagy beleegyező vagy tiltó nyilatkozatot nyomtat. A listaelemet természetesen nem kell a paciens minden új ellátási lapján újra kiválasztanunk, a MedMax mindig át fogja emelni a beteg legutoljára felvett ellátásáról.

A nyomtatvány, a többi nyomtatványunkhoz hasonlóan, eltárolódik, és a Dokumentumtárból bármikor visszakereshető, hogy mely betegünk mikor, hogyan nyilatkozott. A programot úgy is beállíthatjuk, hogy jelezzen az ellátási lapon, ha még nem nyilatkozott a paciens. Ha szeretnénk erről figyelmeztetést kapni, akkor a Felhasználói beállítások / Ellátás beállításai / Ellátásadatok fülön kapcsoljuk be a Figyelmeztetés Betegéletút nyilatkozat hiányára nevű kapcsolót.
 

  • 2011. május 1-jétől – a 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 1., 5. és 6. számú mellékletében (napló, keresőképtelenségi igazolások) a – veszélyeztetett terhesként történő gondozásba vételt követő, terhesség miatti keresőképtelenséget „9”-es kóddal kell jelölni.  A MedMax-ban ezért bővítettük a Táppénz jellege listát a veszélyeztetett terhesség (9) nevű elemmel. Az elem csak a nők táppénzes lapjain látszik, a férfiakén nem. Ha nő paciens táppénzes kartonjára az O2600 – O3690 BNO tartományból választunk kódot, a táppénz jellege automatikusan átvált veszélyeztetett terhességre.

 

Az OEP tájékoztatása szerint a feldolgozó rendszerük csak május utolsó hetében lett felkészítve arra, hogy az új 9-es kódot fogadja. Ezért a május 1-e után, a 8-as kódon történt veszélyeztetett terhesként gondozásba vételeket a heti táppénzjelentésben visszamenőlegesen kell 9-es kódra korrekciózni.

 

  • A Statisztikák menü új eleme a Laborvizsgálatok statisztika. A statisztikával számos kérdésünkre kaphatjuk meg a választ, a megtörtént és a meg nem történt vizsgálatokat is kigyűjthetjük vele. Segítségével lekérdezhetjük az indikátorrendszerben figyelt laborvizsgálatokat:
     

Felnőtt 5. indikátor: kik azok a hypertoniával gondozott betegek, akiknél az utóbbi 1 évben nem történt serum kreatininszint (kreatinin) meghatározás.
Felnőtt 6. indikátor: kik azok a hypertoniával, diabetessel gondozott betegek, akiknél az utóbbi 1 évben nem történt lipidszint (HDL-chol, LDL-chol vagy triglicerid) meghatározás.
Felnőtt 8. indikátor: kik azok a diabetessel gondozott betegek, akiknél az utóbbi 1 évben nem történt Hb1Ac meghatározás.

Ezen kívül természetesen bármely laborvizsgálatra és bármely korcsoportra lekérhetjük a statisztikát.  Megadhatjuk, hogy minden beteg szerepeljen-e a listában vagy csak a Bejelentkezettek, Kijelentkezettek, Ambulánsok, de lehetőségünk van életkor szerint szűrni, és betegségcsoportot vagy BNO intervallumot megadni. Ha nem jelölünk meg egy laborvizsgálatot sem, akkor az adott időszakban felvett valamennyi laborvizsgálatot mutatni fogja a MedMax.  Ha konkrét laborvizsgálatra szeretnénk szűrni, kapcsoljuk be a Laborvizsgálatok nevű jelölőnégyzetet, majd a listából válasszuk ki a vizsgálatot, ekkor a program azokat fogja kilistázni, akiknél a Tárgyidőszakban történt ilyen vizsgálat, ha a Nem történt rádiógombot jelöljük be, akkor pedig azon pacienseinket fogjuk látni, akiknél az adott időszakban nem történt meg a vizsgálat.

 

  • A Statisztikák menü másik új eleme az Oltás statisztika. A statisztika alkalmas mind a megtörtént, mind a meg nem történt oltások kigyűjtésére.
     

Segítségével lekérdezhetjük az indikátorrendszerben figyelt oltásokat:
Felnőtt 1. indikátor: kik azok a 65 éven felüliek, akik az utóbbi 1 évben nem kaptak influenza elleni védőoltást.
Gyermek 1. indikátor:  kik azok az 1 éves kor alatti gyermekek, akik nem kaptak pneumococcus elleni védőoltást.
Gyermek 2. indikátor: kik azok a 2 éves kor alatti gyermekek, akik nem kaptak meningococcus elleni védőoltást.
 

Ezenkívül természetesen bármely oltásra és bármely korcsoportra lekérhetjük a statisztikát. Megadhatjuk, hogy minden beteg szerepeljen-e a listában vagy csak a Bejelentkezettek, Kijelentkezettek, Ambulánsok, és van lehetőségünk életkor szerint is szűrni. Ha nem választunk ki egy kórokozót sem, akkor az adott időszakban beadott összes oltást listázza ki a MedMax. Ha választunk kórokozót, akkor csak azokat az oltásokat listázza ki, amelyek az adott kórokozó ellen védenek. Ha a Nem kapott rádiógombot jelöljük be, akkor azon pacienseinket fogjuk látni, akik az adott időszakban nem kaptak ilyen kórokozó vagy betegség ellen oltást.

 

  • A Forgalmi napló statisztikát ezentúl leszűrhetjük külön az ambuláns ellátásainkra. Az Ambuláns napló elkészítéséhez kérjük le adott időszakra az összes (tehát a kártyás, kijelentkezett és ambuláns pacienseinket is bejelölve) ellátást, majd az Ellátás formája oszlop szűrősorába írjuk be az ambuláns szót. Ekkor megkapjuk az ambulánsan ellátottak listáját, melyet tetszés szerint rendezhetünk, beállíthatjuk a nyomtatandó oszlopokat, majd kinyomtathatjuk a listát.

 

  • A mindig látható Infopanelen az aktuális paciens laborvizsgálatai mellett újabb kettő, gyorsan hozzáférhető lekérdezés kapott helyet: a paciens előző szűrései és előző táppénzei. Az Infopanel betekintőjét az Infopanel és a pacienslista közötti felső splitterre (…) kattintva nyithatjuk ki. Érdeklődéssel várjuk kedves Felhasználóink további ötleteit is az infopanel betekintőjéhez. 
     
  • A bianco beutalót a Nyomtatványok fül szalagmenüjén találjuk. Csak akkor kattinthatunk rá, ha van nyitott ellátása paciensünknek. A bianco beutalón csak a paciens adatai szerepelnek az ellátás naplószámával, az intézményt és a beutaló szövegét pedig utólag, kézzel tölthetjük ki.

 

  • A bianco receptet – a bianco beutalóhoz hasonlóan –, a Nyomtatványok fülről nyomtathatjuk ki. A bianco recept apaciensadatokat tartalmazza, ha közgyógyos a beteg, akkor a Kgy igazolvány számát és lejárati idejét is. A nyomtatáshoz először nyissunk ellátást a betegnek.  A szalagmenü Bianco recept nyomógombjára kattintva, a nyomtató beállítási ablakában adhatjuk meg a példányszámot.
     
  • Az NRSZH nyomtatványról közvetlenül elérhető lett paciensünk valamennyi korábbi adata. A több soros szöveges mezőkmögötti …-t ábrázoló nyomógombra kattintva vagy a mezőben az F2 billentyűt leütve kérhetjük a Paciensadatok Segítő Jobbot, amely pontosan ugyanazokat a lehetőségeket nyújtja, ahogyan azt a Beutalón már megismerhettük.
  •  

Beállíthatunk tetszőleges időszakot, majd a frissítés gombra kattintva aktualizálhatjuk az ellátások és leletek táblázatát. Innen azután abba a szöveges mezőbe emelhetjük be a paciens bármely adatát – legyen az állandó gyógyszerlista, gondozási betegség, korábbi lelet, státusz, stb. –, ahonnan a segítséget kértük.

 

  • A 2011. június 01-i gyógyszertörzsben a sikeres frissítés után – amennyiben az Összes gyógyszer kapcsolót bejelöltük – meg kell jelennie a OLAZAX 10 MG SZÁJBAN DISZPERGÁLÓ TABLETTA 28x nevű készítménynek. E készítmény új, az eddigi törzsekben még nem szerepelt. Az EÜ. Rendeletek frissülését a jobb oldali segítő listában ellenőrizhetjük le ugyanennél a gyógyszernél.
     

Kedves Felhasználóink!

 

Köszönjük támogatásukat, együttműködésüket, a jövőben is mindenben számíthatnak ránk. Örömmel várjuk programjainkkal, szolgáltatásainkkal kapcsolatos megtisztelő észrevételeiket, kérdéseiket.

További szép napot kívánunk, üdvözlettel:

 

A ProFix csapata