ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Bőrsejtekből gyártottak emberi agysejtet

 

A tudósok a neuronként viselkedő sejtek létrehozása érdekében abba a folyamatba avatkoztak bele, amellyel az emberi DNS átíródik a magzati sejtekben. A kísérletben génmódosított vírusokkal juttattak be a magzati bőrsejtekbe négy különböző átíró faktort. Ezeknek az átíró faktoroknak abban van szerepük, hogy kiolvassák a DNS-molekula betűsorrendjét, amely a sejten belül lévő fehérjéket kódolja. Az alkalmazott átíró faktorok hatására a bőrsejtek egy kis hányadából közvetlenül idegsejtszerűen viselkedő sejtek keletkeztek.

 

A korábbi megközelítésekkel ellentétben az átalakulás egy lépésben történt, nem pedig úgy, hogy először őssejtekké programozzák vissza a bőrsejteket, majd ezekből az őssejtekből képződnek neuronok. Először csak három faktorral (Brn2, Ascl1 és Myt1l) próbálkoztak a tudósok, és sikeresnek tűnt a kísérlet, hat nap alatt létrejöttek az idegsejtek. Csakhogy azok nem tudtak elektronokat generálni, ami pedig a sejtek közti kommunikációhoz nélkülözhetetlen. Az hozott áttörést, hogy hozzáadtak egy negyedik faktort is (NeuroD), amellyel ugyan lassabban, 4-5 hét alatt jött létre az idegsejt, ám az már rendben működött.

 

"Megmutattuk, hogy lehetséges átalakítani az emberi bőrsejteket közvetlenül idegsejtekké, amelyek úgy néznek ki és úgy viselkednek, mint az általában csak az agyban található sejtek" – magyarázta Marius Wernig, a kaliforniai Stanford Orvosegyetem munkatársa, a kutatás egyik résztvevője. A felfedezés azonnali alkalmazása az lehet, hogy különböző betegségeket modelleznek segítségével. A későbbiekben alkalmazhatják a technikát új agysejtek létrehozására is, amelyeket egyes neurológiai betegségben szenvedő páciensekbe juttathatnak a gyógyulás reményében.

 

 

Forrás: index.hu