ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Windows frissítési szokásaink

 

 

  A kutatás adatai szerint a magyarok alig 48 %-a foglalkozik az azonnali telepítéssel, amint értesítést kap róla. 25 %-uk viszont heteket is vár a telepítéssel, mialatt ki van téve az esetleges támadásoknak. Ez azért is veszélyes lehet, mert a biztonsági rések a frissítések kiadásakor publikussá válnak. A frissítést egyáltalán nem telepítők fele azt állítja, nem ért hozzá, közel negyedét nem érdekli a dolog, ötöde pedig úgy nyilatkozott, nincs lehetősége a frissítésre. A hölgyek 20 százaléka saját bevallása szerint nem ért hozzá, ezért nem törődik a frissítésekkel, a férfiak többségét pedig nem érdeklik a frissítések. 

 

A statisztikát jobban megnézve érdekes dolgokra bukkanhatunk: akik leginkább figyelnek a frissítések telepítésére és gépük karbantartására, azok az 50-69 év közötti alapfokú végzettséggel rendelkező budapesti férfiak. Legtöbben valószínűleg azt gondolnák, hogy a fiatalok erre sokkal jobban odafigyelnek, mivel tisztában vannak a kockázatokkal. Az életkor szerinti statisztikák szerint éppen a legfiatalabb korosztály, a 18-29 év közötti az, akik a legkisebb hajlandóságot mutatják a frissítések azonnali telepítésére, és néhány hetet ki is várnak a művelet elvégzésével. 

 

A személyes véleményem: nem biztos, hogy ez a fiatalok hanyagságát mutatja. Szerintem kivárásra játszanak, és ha a frissítőcsomag működőképes, és nem rontja el a használt operációs rendszert, akkor azonnal hajlandóak telepíteni. Sajnos, többször előfordult már, hogy az azonnal feltelepített javító csomag többet ártott, mint használt. Emlékezzünk csak az XP-hez először kiadott Service Pack 3 csomagra. Lehet, hogy nem ez a legjobb taktika a támadásokkal szemben, de a Windows élettartama szempontjából mindenképpen kifizetődő. 

 

 "A szoftvergyártók az elmúlt években rengeteget tettek azért, hogy a szükséges frissítések automatikusan települjenek a számítógépekre, de ez sajnos csak akkor igaz, ha a felhasználó nem akadályozza meg a frissítés folyamatát" – vélekedik Kiss Zoltán Gergő, az ESET biztonsági tanácsadója, aki szerint sokszor azok az internetezők kapcsolják ki a frissítéseket, akik még mindig a Windows egy régebbi, feltört verzióját használják.

 

A magyarországi vírus-toplistát régóta a Conficker vezeti, amely egy 2008 októbere óta, vagyis két és fél éve befoltozott Windows-sebezhetőséget használ ki. A kártevő az MS08-067 jelölésű biztonsági kiadás által kezelt Windows-résen keresztül terjed, de képes a belső hálózati megosztást, és az USB-s tárolókat is használni önmaga terjesztéséhez. A hiba meglétére maga a Microsoft is úgy eszmélt rá, hogy a cég biztonsági szoftvere ártó kódra bukkant windowsos gépeken. A cég akkor rendkívüli hibajavítást adott ki a sérülékenységre. 

 

 

Forrás: www.hwsw.hu