ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Megtalálták a boldogság génjét

 

 

A boldogság gént Jan-Emmanuel De Neve, a London School of Economics munkatársa és kutatócsoportja vizsgálta, és eredményeikről a Journal of Human Genetics című szakfolyóiratban publikáltak. A tanulmányban 2574 amerikai kamasz adatait elemezték, akik egy kérdőívben adtak választ arra, hogy mennyire elégedettek életükkel.

 

Az adatok az Egyesült Államokban 13 éven át (1995 és 2008 között) lefolytatott országos vizsgálatból származtak. A genetikai információk forrása is ez a vizsgálatsor volt: a kutatók azt is meg tudták állapítani, hogy egy bizonyos gén mely változatai voltak jelen a felmérésbe bevont kamaszoknál.

 

A szóban forgó gén az 5-HTT jelű, amely azért felelős, hogy az idegsejtek mennyire hatékonyan továbbítják a szerotonin nevű, hangulatot befolyásoló neurotranszmittert. Az alacsony szerotoninszinttel élő emberek korábbi vizsgálatok szerint hajlamosabbak a depresszióra. Az 5-HTT gén hosszú változata több szerotonin-transzporter jelenlétével jár együtt a neuronok sejtfalában, míg a rövid variáns kevesebbel.

 

Az eredmények értékelésekor úgy találták, hogy a két hosszú génváltozattal élők 69 százaléka válaszolta, hogy elégedett (34 százalék) vagy nagyon elégedett (35 százalék) életével. A gén két rövid kópiájával élőknek ezzel szemben csak 38 százaléka mondta, hogy elégedett (19 százalék) vagy nagyon elégedett (19 százalék) – idézte pénteken a megállapításokat a The Daily Telegraph.
 

 

  

 

Forrás:index.hu