„Az allergiát gyakran örököljük, ami rámutat genetikai okokra. Emellett a környezetünk változása is fontos tényező, mint ahogyan az is, hogy egyre gyakrabban találkozunk mogyoróból készült termékekkel" – mondta az egyetem egyik kutatója, Dr. Sara Brown.
A kanadai, angol, ír és holland kutatók felfedezték, hogy Fillagrin nevű gén védi a bőrt az irritáló anyagoktól és az allergénektől. A gén megváltozásával azonban csökken a védelem, így könnyebben jutnak be a szervezetbe különböző allergiás tüneteket kiváltó anyagok. A tanulmány szerint öt mogyoróallergiásból egynek hibás a Fillagrin génje.
„Azt eddig is tudtuk, hogy hibás Fillagrin génnel nagy valószínűsége van az ekcémának, és hogy sok ekcémás allergiás a mogyoróra. Az viszont új felfedezés, hogy olyanoknak is van mogyoróallergiájuk, akiknek bár hibás a Fillagrin génjük, de nincs ekcémájuk. Ez egyértelmű összefüggést mutat a hibás gén és a mogyoróallergia között” – nyilatkozta Irwin McLean génkutató professzor. A professzor azonban hozzátette, a mogyóróra allergiásoknak mindössze az ötödének hibás a Fillagrin géne, így még további kutatások szükségesek a betegség megértéséhez.
Forrás:index.hu