ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Génhiba okozza a mogyoróallergiát

 

„Az allergiát gyakran örököljük, ami rámutat genetikai okokra. Emellett a környezetünk változása is fontos tényező, mint ahogyan az is, hogy egyre gyakrabban találkozunk mogyoróból készült termékekkel" – mondta az egyetem egyik kutatója, Dr. Sara Brown.

A kanadai, angol, ír és holland kutatók felfedezték, hogy Fillagrin nevű gén védi a bőrt az irritáló anyagoktól és az allergénektől. A gén megváltozásával azonban csökken a védelem, így könnyebben jutnak be a szervezetbe különböző allergiás tüneteket kiváltó anyagok. A tanulmány szerint öt mogyoróallergiásból egynek hibás a Fillagrin génje.

„Azt eddig is tudtuk, hogy hibás Fillagrin génnel nagy valószínűsége van az ekcémának, és hogy sok ekcémás allergiás a mogyoróra. Az viszont új felfedezés, hogy olyanoknak is van mogyoróallergiájuk, akiknek bár hibás a Fillagrin génjük, de nincs ekcémájuk. Ez egyértelmű összefüggést mutat a hibás gén és a mogyoróallergia között”
– nyilatkozta Irwin McLean génkutató professzor. A professzor azonban hozzátette, a mogyóróra allergiásoknak mindössze az ötödének hibás a Fillagrin géne, így még további kutatások szükségesek a betegség megértéséhez.
 

 

Forrás:index.hu