ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Bionikus szemet dobtak piacra Európában

 

Az Argus II-t kifejlesztő Second Sightot 1998-ban alapították Kalifornában olyan retinaprotézis fejlesztésére és gyártására, amely visszaadja a látását a degeneratív szembetegségekben, mint például a retinitis pigmentosában szenvedő embereknek. Ez egy örökletes betegség, amely a szemben lévő fényérzékelő sejtek egyik fajtájának, a pálcikáknak a fokozatos romlása miatt a látás gyengülésével, végső stádiumában pedig olyan mértékű farkasvaksággal jár, amely nagyon közel áll a teljes vaksághoz.

 

Megtörtént az áttörés

 

A mára 85 alkalmazottat foglalkoztató, svájci irodával is rendelkező Second Sight még 2002-ben kezdett el dolgozni a görög mitológiából ismert százszemű óriás pásztorról elnevezett Argus első generációján, majd az ott szerzett tapasztalatokat felhasználták az Argus II fejlesztésekor is. A rendszer lényege, hogy egy szemüvegre szerelt kamera képeket rögzít, azokat egy övön viselhető számítógép elektromos jellé alakítja, majd ezeket először vissza a szemüvegbe, végül a retina közelébe beültetett chipnek küldi el. A jeleket a szintén implantált elektródák látásingerként érzékelik.

 

Miután a retinitis pigmentosa esetében csak a pálcikák sérülnek, s a retina többi része ép marad, ezért az Argus II által használt folyamat csak itt alkalmazható, ráadásul ez a rendszer sem biztosít újra tökéletes látást. Robert Greenberg, a Second Sight elnök-vezérigazgatója szerint a betegek felismerik majd az egyszerűbb tárgyakat, látni fogják az embereket maguk előtt, megtalálják az ajtókat és ablakokat, képesek lesznek a vonalak követésére, sőt jobb esetben a nagyobb, nyomtatott feliratokat is elolvashatják majd.

 

Még mindig van hova fejlődni

 

Eberhart Zrenner, a németországi Tübingen Egyetem szemkutató intézetének igazgatója és a Retinal Implants AG alapítója szerint az eszköz piacra dobása mindenképpen fontos áttörésnek számít – több mint két évtizednyi kutatómunka eredményéről van szó -, viszont miután az Argus II csak 60 elektródával dolgozik, a lehetőségei korlátozottak. A Retinal Implants jelenleg egy jóval korszerűbb “mesterséges szemmel” foglalkozik: ez 1500 elektródát, és szembe ültetett fényérzékeny fotódiódákat használ a képek rögzítéséhez, és nem külső kamerát.

 

Greenberg elmondta, hogy már a Second Sight is dolgozik az új fejlesztéseken, de egyelőre az is nagyon fontos szempont, hogy az Argus II-t hosszú távon sem löki ki az emberi szervezet – a rendszert harminc emberen tesztelték. Az eszköz természetesen nem olcsó, 115 ezer dollárba kerül, és egyelőre csak néhány svájci, brit és francia klinikán keresztül szerezhető be. A Second Sight reméli, hogy jövőre az amerikai hatóságok is engedélyezik az Argus II forgalomba hozását.
 

Forrás: www.hwsw.hu