Íme a banán egészségügyi előnyei!
Mivel igen kalóriadús, a nap bármely szakában fogyasztva energiával tölt el minket. A legmegfelelőbb gyümölcs, ha egyszerű, de tápláló ételre van szükségünk bizonyos helyzetekben, például extrém súlyvesztés vagy magas láz esetén. A banán káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Káliumtartalma a csontjainkat is védi.
A banán segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kálciumveszteséget, ami akkor fordul elő, ha a vizelet kálium-ion szintje megnő. A banánnak antacid-hatása van, ezáltal megvéd a gyomorfekélytől. A déligyümölcs stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól. Hasmenés következtében a szervezet könnyen dehidratálódik, a banán segít visszaállítani az így elvesztett káliumot. Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó rostban is, ezáltal jótékony hatással van az emésztésünkre és könnyít a székrekedésen.
A gyümölcs fruktooligoszacharidot is tartalmaz, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. A fruktooligoszacharidok egy emésztőenzim termelését is segítik, így javítják a tápanyagfelszívódást. A banánban rövid láncú zsíros savak is vannak, amik tovább javítják a tápanyagfelszívódást. Kiváló karotionid-forrás, ami egy antioxidáns, mely védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben.
Nyugtató hatása is van a gyümölcsnek. Triptofán nevű összetevőjének köszönhetően javítja a kedélyünket. Végül a banán a legideálisabb harapnivaló egy fárasztó nap után. Cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintünket és energiával tölt el. Fogyaszthatjuk magában, salátaként, egészséges italként vagy főzelék összetevőjeként, minden korosztály számára ideális táplálék.
Forrás: hvg.hu