ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Percenként 84 szívdobbanás a határ

 

A rendszeresen mozgó, sportoló emberek szívműködése a tréning hatására lassul, mert az edzett szív kisebb fordulatszámmal képes olyan teljesítményre, mint a tétlenül, számítógép előtt gubbasztó vagy televízió előtt üldögélő emberek szíve. A fizikai tevékenység és az azzal járó, lassabb szívműködés jelentőségét két kiterjedt vizsgálat eredményei is igazolták.

 

Az egyikben 9193, magasvérnyomás miatt kezelt személy vett részt. Peter Okin és munkatársai a New Yorki Ronald O. Perelman Szívközpontból a betegeket csaknem öt éven keresztül vizsgálták. A tanulmány eredeti célja az emelkedett vérnyomás kétféle gyógyszeres kezelésének összehasonlítása volt, de azt is vizsgálták, hogyan alakul azoknak az egészségi állapota, akiknek gyorsabb a szívműködése azokéhoz képest, akiknek lassabban vert a szíve.

 

A szívműködést rendszeresen ellenőrizték, a választóvonal a nyugalomban mért percenkénti 84 szívütés volt. Az derült ki, hogy az ennél gyorsabb szívműködésű emberek szív- és érbetegség okozta halálozása 55 százalékkal magasabb a lassú szívműködésűekéhez képest, a bármilyen okból bekövetkező halálozás pedig 79 százalékkal haladta meg lassan verő szívű társaikét. A tanulmányt a European Heart Journal című szaklap közölte.

 

A másik vizsgálat Eva Lonn, a kanadai McMaster Egyetem orvosi kara professzorának és munkatársainak nevéhez fűződik. A kutatók több mint négy évig vizsgáltak 31 531 felnőttet infarktus, szélütés vagy szívelégtelenség szempontjából.

 

Eredményeik szerint, amelyeket a Kanadai Szívgyógyász Kongresszuson ismertettek, a percenként 58 vagy lassabb pulzusszámú emberek között a súlyos szív- és érrendszeri események 39 százalékkal voltak ritkábbak, mint a szapora szívműködésűek csoportjában. A rendszeres mozgás, a tréning védi a szívet.

 

 

Forrás: www.origo.hu