ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Egyes pirulák megnövelik a szélütés veszélyét

 

 

Diclofenac és ibuprofen: ez a két hatóanyag több tucatnyi, Magyarországon is népszerű, recept nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítóban, valamint gyulladáscsökkentőben megtalálható.

Egy nemrég nyilvánosságra hozott dán tanulmány azt állítja: az említett összetevők növelik a stroke kialakulásának kockázatát. A kutatók nyolc éven keresztül figyelték a teljes dán lakosság gyógyszerfogyasztását, különösen arra koncentráltak, hogy mi történik az egészséges emberekkel – tájékoztatta az MR1-Kossuth Rádiót a vizsgálat vezetője, Gunnar Gislason, a koppenhágai egyetem kardiológus professzora. „Ha egy százalék az esélye annak, hogy valaki stroke-ot kapjon, akkor az elemzésünk alapján az mondható, hogy a diclofenac szedése közel megduplázza, 1, 86 százalékra növeli a kockázatot. Legalább receptkötelessé kellene tenni ezeket a gyógyszereket, a hatóságoknak figyelembe kellene venniük, hogy ártalmasak lehetnek.”
A másik említett összetevő, az ibuprofen is növeli a stroke kialakulásának veszélyét, bár kisebb mértékben
– tette hozzá a professzor.

Egyenlőre nincs információ arról, hogy napirenden lenne az érintett gyógyszerekkel kapcsolatos szabályok megváltoztatása – mondta rádiónk megkeresésére, Pallós Júlia, az Országos Gyógyszerészeti Intézet osztályvezetője, aki szerint a tanulmány fő megállapításai nem meglepőek. Ugyanis régóta ismert, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők megnövelik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát, és gyártók erre fel is hívják a figyelmet a betegtájékoztatóban. A dán tanulmány számszerűen is kimutatta ezt a kockázatot.
Pallós Júlia hangsúlyozta: minden gyógyszernek van mellékhatása. Szerinte a dán kutatás fő tanulsága annyi, hogy mindenki csak a szükséges mennyiségű orvosságot szedje, a lehető legrövidebb ideig, nem kell a legkisebb problémákra rendszeresen pirulákat bekapkodni.

Az egyik érintett gyógyszergyár, a Novartis rádiónknak küldött közleményében azt hangsúlyozta: a diclofenac tartalmú készítmények 30 éve világszerte kaphatóak, emberek milliói szedik biztonsággal, ezt számos klinikai vizsgálat is alátámasztotta.
A dán tanulmány következtetéseit meg kell vizsgálni, de az elemzésben a szerzők több fontos változót nem vettek figyelembe – áll a közleményben.

 

Forrás: eletmod.hu