ProFix Kft. Bővebb információ: 06 (1) 445-2533 Ügyfélszolgálat: 06 (1) 445-0517, 06 (62) 534-965 info@medmax.hu

Indikátor 11 - Beutalási gyakorlat

 

 

Indikátor 11

Beutalási gyakorlat (HÁZIORVOSOK DEFINITÍV TEVÉKENYSÉGE)

 

A háziorvos dönt a vizsgálatokról és az első belépésről a szakellátások felé. A beutalási tevékenységek indikátorainál cél a járó- és fekvőbeteg szakellátás igénybevételének visszaszorítása, csökkentése. A járó-, illetve fekvőbeteg szakellátásokba való továbblépést – a sürgősségi és nem beutaló-köteles eseteket leszámítva – nagy százalékban „őrzi” a háziorvos.

 

Figyelem! Ezen indikátor esetében a labor- és képalkotó diagnosztika felé történő beutalás nem számít beutalási eseteknek.

 

Az elmúlt hat hónap alapján egy hónap átlagában a háziorvosi szolgálathoz tartozó bejelentkezett biztosítottak közül járó-, vagy fekvőbeteg szakellátáson megjelent TAJ számok aránya. Egy TAJ számot egy hónapban csak egyszer vesznek figyelembe, de a különböző hónapokban ismétlődhet ugyanazon TAJ.

Ennek oka, hogy gyakran a szakrendelések várólistákat állítanak fel, tehát nem valószínű, hogy a beteg az összes szakrendelésre 1 hónapon belül kap időpontot. Ha viszont kap, akkor csak egyszer kerül bele a rendszerbe, de akkor a hasonló típusú praxisnál is ugyanez a helyzet.

 

TOVÁBBKÜLDÖTT BIZTOSÍTOTTAK ARÁNYA =HSZ beutalt / BB * 100

 

HSZ beutalt: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezettek közül azok száma, akik járóbeteg vagy fekvőbeteg szakellátásban megjelentek

BB: adott háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett biztosítottak száma

Adatforrás: járóbeteg-szakellátás és fekvőbeteg szakellátási adatok

 

Figyelem! A 217/1997. Kormányrendelet alapján a szakellátás ismételt szakellátás céljából nem kérhet a háziorvostól beutalót. Sok esetben kérnek a szakellátók pl. egy 3 hónapos visszarendelés esetén újabb beutalót a Háziorvostól, mivel a szakrendelés számára az ismételt háziorvosi beutaló több finanszírozást jelent.

Igen, ebbe beleszámítanak a javaslatos gyógyszerek miatti szakrendelés megjelenések is, de nem kérhet ismételt beutalót a Háziorvostól a szakorvos, 217/97. Kormányrendelet alapján:

„2§ (6) A szakellátásra beutalt biztosított ismételt orvosi beutalás nélkül jogosult igénybe venni a járóbeteg-szakellátást, ha annak keretében ismételt ellátása orvos szakmai szempontból indokolt.”